Svijet

Moamer Gadafi - pukovnik koji je volio da ga zovu kraljem (Foto)

Moamer Gadafi - pukovnik koji je volio da ga zovu kraljem (Foto)
Moamer Gadafi - pukovnik koji je volio da ga zovu kraljem (Foto)

Moamer Muhamed Abu Miniar al-Gadafi (70), poznat kao pukovnik Gadafi, bio je na vlasti u Libiji više od 42 godine: od 1969, kad je osvojio vlast u vojnom udaru grupe mladih oficira protiv režima kralja Idriza, do kraja avgusta 2011, kada su poslije višemjesečnog građanskog rata pukovnikove oružane snage poražene od strane pobunjeničkih trupa, uz NATO podršku.

Gadafi je prije poraza bio četvrti šef države po dužini staža na svijetu, od 1900. godine, a prvi u arapskom svijetu.

Za sebe, govorio je da je "brat vođa“, "vođa revolucije" i "kralj kraljeva", a u svijetu je poznat jednostavno kao - "pukovnik".

Pošto je osvojio vlast 1969. godine, Gadafi je ukinuo ustav Libije iz 1951. i donosio je zakone zasnovane na političkoj ideologiji koju je on formulisao kao Treća međunarodna teorija i objavio u "Zelenoj knjizi".

Upućeni tvrde da su Gadafi i njegovi rođaci preuzeli veliki dio libijske privrede.

"Pukovnik" je započeo nekoliko ratova i bio optuživan da je njegov režim osvojio tehnologiju pravljenja hemijskog oružja.

On je, takođe, snabdijevao oružjem Irsku republikansku armiju (IRA).

Ujedinjene nacije su Libiju pod Gadafijem dugo tretirale kao "državu partiju" i tokom osamdesetih su zavele međunarodne sankcije režimu u Tripoliju.

Gadafi se šest dana pošto su trupe Sjedinjenih Američkih Država 2004. godine zarobile iračkog diktatora Sadama Huseina, odrekao oružja za masovno uništenje koje je posjedovala Libija i pozvao međunarodne inspektore da utvrde da se drži riječi.

Prema podacima međunarodnih organizacija, tokom Gadafijeve vladavine mnogi od pokazatelja ljudskog razvoja su u Libiji značajno povećani.

Libija je 2010. imala najviši ukupan dohodak po stanovniku (BDP) u Africi, indeks obrazovanja i indeks ljudskog razvoja, kao i najbolje pokazatelje o zdravstvenoj zaštiti na Kontinentu.

Međunarodni krivični sud u Hagu je 27. juna ove godine izdao nalog za hapšenje Gadafija, njegovog sina Saifa al-Islama i zeta Abdulaha al-Senusija pošto ih je optužio za zločine protiv čovječnosti.

Do danas su Gadafijeve pristalice kontrolisale njegovo rodno mjesto Sirt i dijelove Libije, dok se nije znalo za mjesto gdje se bivši šef države nalazi.

Napušten od mnogih u arapskom svijetu, u Africi, pa i od prijatelja na Zapadu poput italijskog premijera Silvija Berluskonija, Gadafi se približavao neminovnom kraju koji uslijedio danas, prema vijestima svjetskih novinskih agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije