Svijet

Mogerini: Otvaranje pregovora o članstvu Albaniji u EU moguće u junu

Mogerini: Otvaranje pregovora o članstvu Albaniji u EU moguće u junu
Foto: Anadolija | Mogerini: Otvaranje pregovora o članstvu Albaniji u EU moguće u junu

TIRANA - Visoka predstavnica Evropske unije za spoljune poslove i bezbjednosnu politiku i podpredsjednica Evropske komisije, Federika Mogerini izjavila je u Tirani da vjeruje kako je otvaranje pregovora o članstvu Albaniji u EU moguće ostvariti u junu.

Mogerini, koja boravi u Albaniji u okviru samita lidera Procesa Brdo-Brijuni, koji će sutra biti održan u Tirani, danas se sastala sa premijerom Albanije Edijom Ramom sa kojim je potom održala i zajedničku konferenciju za novinare.

Premijer Rama je tom prilikom naglasio da su tokom sastanka razgovarali o samitu u Berlinu, izazovima regionalne saradnje i interakcije i o procesu dijaloga između Kosova i Srbije.

“Razgovarali smo o cjelokupnosti sprovedenih reformi, o našim očekivanjima uoči Izvještaja o napretku Evropske komisije (EK) i daljnjem napretku svih napora u cilju produbljivanja reformi i transformacije svih aspekata života. Nije tajna da očekujemo samo jedan odgovor Evropske komisije, tako da odgovaramo da smo u potpunosti završili domaći zadatak i da zaslužujemo otvaranje pregovora o pristupanju”, rekao je Rama.

On je naglasio da Albanija govori jezikom rezultata prema kojima bi trebalo suditi.

Mogerini je pak, govoreći o nedavnim političkim događajima u Albaniji, rekla:

“Vjerujemo da političke stranke ne bi trebale okrenuti leđa demokratskim procesima i odgovornostima koje imaju prema građanima. Nastavili ste pokazivati konkretne rezultate svog angažmana u reformama i vjerujem da već ulazite u proces reforme pravosuđa. Ono što je postignuto reformom pravosuđa ostaje bez presedana. U ovom regionu ste uspjeli da sprovedete reformu pravosudnog sistema koja bi bila primjer za neke države članice Evropske unije”, rekla je Mogerini.

“Vjerujem da je to ostvariv cilj, odnosno otvaranje pregovora u junu, ali to nije lako. Svaka od naših država članica mora biti potpuno uvjerena. Vjerujem da ovaj zajednički napor zahtijeva da se sve strane ujedine radi cilja evropske integracije Albanije “, dodala je Mogerini.

Visoka predstavnica EU dalje je istakla da smatra da bi Prespanski sporazum između Sjeverne Makedonije i Grčke mogao biti primjer za rješavanje sporova u regiji, ali i šire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije