Svijet

Pratite nas na Google news

Mogerini: Usporavanje proširenja donosi probleme EU

Mogerini: Usporavanje proširenja donosi probleme EU
Foto: N.N. | Mogerini: Usporavanje proširenja donosi probleme EU
Tanjug

​LUKSEMBURG - Šefica EU diplomatije Federika Mogerini pozvala je zemlje članice EU da što je prije moguće donesu odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom upozorivši na probleme koje bi usporavaje proširenja donjelo i Zapadnom Balkanu i EU.

"Ukoliko se pristupni pregovori ne otvore to bi imalo značajan uticaj na motivaciju tih zemlja, ali i generalno na saradnju u regionu kao i na kredibilitet cijelog procesa približavanja Zapadnog Balkna EU", upozorila je Mogerini.

Federika Mogerini je nakon sastanka Savjeta EU u Luksemburgu pozvala evropske ministre da donesu "mudru odluku" i "bez odlaganja" otvore pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Ona je ocijenila da je u interesu same EU da pregovori počnu i da politika proširenja zadrži svoj kredibilitet i uticaj na Zapadnom Balkanu.

"Ukoliko se odustane ili oslabi taj proces to bi bila pretnja miru, stabilnosti, bezbednosti granica i budućnosti mladih", poručila je Mogerini.

Šefica EU diplomatije kaže da je proširenje važno strateško pitanje za celu EU kao i da je vreme važna kategorija u politici kako EU tako i zemlja Zapadnog Balkna.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije