Svijet

Moguć odlazak četiri ministra iz vlade?

Moguć odlazak četiri ministra iz vlade?
Foto: N.N. | Moguć odlazak četiri ministra iz vlade?

LONDON - Četiri ministra u britanskoj Vladi koja su podržavala ostanak u EU blizu su podnošenja ostavke zbog Bregzita, pišu britanski mediji.

Britanski dnevnik "Sandej tajms" podsjeća da je EU odbacila plan britanskog premijera Tereze Mej za nezavisni mehanizam koji će nadgledati izlazak Britanije iz privremene carinske unije.

List se poziva na izvore iz britanskog, ali ne i iz pregovaračkog tima EU.

Britanski premijer pokušava da utvrdi konačne detalje dogovora o izlasku Britanije iz EU, ali su razgovori u zastoju zbog načina na koji se može spriječiti uspostavljanje jače granice u Irskoj.

Britanija je predložila privremeni carinski dogovor sa EU, ali pristalice Bregzita u Konzervativnoj stranci žele da London ima konačnu riječ kada će sporazum biti okončan, čime bi bilo spriječena trajna povezanost sa evropskim blokom.

"Ovo je trenutak kada ona mora da se suoči sa Briselom i da im iznese jasan stav da je potreban kompromis ili ćemo izaći iz članstva bez ikakvog dogovora", izjavio je neimenovani zvaničnik britanske Vlade.

Nešto ranije je diplomata iz EU izjavio da je Brisel oprezni optimista da bi samit evropskog bloka mogao biti održan tokom ovog mjeseca kako bi se usvojio dogovor sa Londonom, ali da je to veoma teško predvidjeti zbog nestabilne situacije u Britaniji.

Druge diplomate iz EU kažu da je neriješeno još nekoliko pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije