Svijet

Molitvi u Aja Sofiji prisustvovalo 350.000 vjernika

Molitvi u Aja Sofiji prisustvovalo 350.000 vjernika
Foto: Anadolija | Molitvi u Aja Sofiji prisustvovalo 350.000 vjernika

ISTANBUL - U istanbulskoj Aja Sofiji u petak je održana prva molitva, odnosno klanjan je džuma-namaz, nakon 86 godina, a današnjoj molitvi i ispred džamije prisustvovalo oko 350.000 vjernika. Ovu informaciju je potvrdio turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan.

Erdoan je prisustvovao molitvi u Aja Sofiji, a prije početka molitve proučio je suru Fatihu i prvih šest ajeta sure Bekare. Nakon džuma-namaza je, u pratnji lidera Stranke nacionalnog pokreta (MHP) Devleta Bahcelija, posjetio i turbe sultana Mehmeda Fatiha.

Tom prilikom Erdoan je kazao kako je Aja Sofija danas vraćena svojoj biti.

"Bila je džamija i sada je ponovo džamija. Nadam se da će tako zauvijek služiti vjernicima", rekao je Erdoan, navodeći da je u Aja Sofiji danas džuma-namaz klanjalo 350.000 ljudi.

Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Erdoan je, takođe, kazao kako će pripadnici svih religija moći posjećivati ovo mjesto kao kulturno naslijeđe cijelog čovječanstva.

Naveo je kako slijedi restauracija Aja Sofije izvana i iznutra.

"Slijede restauracijski radovi izvana i iznutra, koje će realizovati Ministarstvo kulture i turizma. Ovim restauratorskim radovima naša će Aja Sofija biti jedna drugačija i mnogo značajnija građevina", poručio je Erdoan.

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aja Sofiji dodijeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aja Sofiji je vraćen status džamije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije