Svijet

Mosad upozorio SAD da Iran planira napade: "Spremaju osvetu Americi"

Mosad upozorio SAD da Iran planira napade: "Spremaju osvetu Americi"
Foto: N.N. | Mosad upozorio SAD da Iran planira napade: "Spremaju osvetu Americi"
Beta

Izraelska obavještajna agencija Mosad upozorila je SAD na mogući plan Irana da napadne interese SAD u Zalivu, objavio je izraelski TV Kanal 13.

Upozorenje je, kako se navodi, poslato prije nego što je Vašington najavio da će poslati nosač aviona i bombardere na Bliski istok kao "jasnu i nepogrešivu poruku" Iranu.

Izraelski medij se poziva na izraelske zvaničnike koji su rekli da je savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD upozoren na mogući plan na sastanku sa izraelskim kolegom Meirom Ben Šabatom prije dvije nedjelje.

Mosad je navodno predstavio nekoliko scenarija po kojima bi Iranci izveli napad.

"Još uvijek nije jasno šta Iranci pokušavaju da urade i kako planiraju da to urade, ali je jasno da je iranska temperatura raste kao rezultat rastuće kampanje pritiska SAD protiv njih i oni razmatraju osvetu protiv interesa SAD u Zalivu", rekao je navodno anonimni zvaničnik.

SAD su u utorak objavile da su poslale više bombardera B-52 u oblast Bliskog istoka kao odgovor na mogući planirani napad Irana.

Slanje letjelica se pravda "jasnim signalima datim u skorije vrijeme koji pokazuju da se iranske snage i oni koje rade za njih pripremaju za mogući napad na američke snage", naveo je Pentagon.

Predsjednik SAD Donald Tramp je prije godinu dana povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine postignutog da bi se Iran spriječio da proizvodi atomsku bombu, a koji je Tramp smatrao suviše slabim.

Od tada, na nezadovoljstvo njegovih evropskih saveznika koji su i dalje privrženi sporazumu, predsjednik SAD nastavlja da jača svoju kampanju "maksimalnog pritiska" na iranski režim, prenosi Frans pres.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije