Svijet

Moskva: Zapad proizveo najmanje stotinu agenasa sličnih "novičoku"

Moskva: Zapad proizveo najmanje stotinu agenasa sličnih "novičoku"
Foto: Ilustracija | Moskva: Zapad proizveo najmanje stotinu agenasa sličnih "novičoku"

MOSKVA - Poznato je da su zemlje Zapada proizvele najmanje stotinu hemijskih agenasa sličnih "novičoku" od sredine devedesetih godina prošlog vijeka, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se podsjeća da je u januaru 1993. godine Rusija bila među prvim zemljama koja je potpisala Konvenciju o hemijskom oružju i odmah počela njenu primjenu.

"Eliminacija ruskog hemijskog oružja sprovedena je pod strogom međunarodnom kontrolom. Taj obiman posao završen je 27. septembra 2017. godine", navodi se u saopštenju i dodaje da je generalni direktor Organizacije za zabranu hemijskog oružja potvrdio tada eliminaciju ovog oružja u Rusiji, prenosi TASS.

"Kada je riječ o supstanci `novičok`, oko 20 zemalja Zapada istraživalo je slična jedinjenja od devedesetih. Oni su proučavali načine kako da ga pribave, kao i njegove štetne efekte", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo podsjeća da je prvi put struktura "novičoka" predstavljena 1998. godine u bazi podataka američkog Nacionalnog zavoda za standardizaciju .

"U stranim naučnim publikacijama nalaze se formule od čak 100 jedinjenja koja imaju svojstva slična `novičoku`", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije