Svijet

Moskva će biti domaćin sastanku Sirije, Turske, Irana i Rusije

Moskva će biti domaćin sastanku Sirije, Turske, Irana i Rusije
Foto: Pixnio | Moskva će biti domaćin sastanku Sirije, Turske, Irana i Rusije

MOSKVA - Zamjenici ministara vanjskih poslova Sirije, Turske, Irana i Rusije sastaće se u aprilu u Moskvi, rekli su u utorak turski i iranski zvaničnici, nadovezujući se na kontakte između Ankare i Damaska nakon godina neprijateljstava tokom sirijskog rata.

Ohrabreni od strane saveznika predsjednika Bašara al-Asada Rusije, sirijski i turski zvaničnici održali su sastanke prošle godine, u pomaku prema normalizaciji veza između država na suprotstavljenim stranama 12-godišnjeg sukoba u Siriji.

Ali Asad je ovog mjeseca isključio bilo kakav sastanak s turskim predsjednikom Tajipom Erdoanom sve dok Turska ne bude spremna povući svoju vojsku iz sjeverne Sirije, koju sirijski predsjednik smatra okupacionim snagama.

O situaciji na terenu u Siriji razgovaraće se 3. i 4. aprila u Moskvi, rekao je visoki turski zvaničnik.

"Očekuje se da će ovaj sastanak biti nastavak sastanaka na ministarskom nivou koji su započeli tokom procesa normalizacije", rekao je zvaničnik.

"Međutim, budući da neće biti učestvovanja na ministarskom nivou, a sastanak će biti na tehničkom nivou, ne očekuju se značajne odluke."

Zvaničnici turskog ministarstva vanjskih poslova nisu odmah bili dostupni za komentar.

Rusija je bila domaćin sastanka sirijskih i turskih ministara odbrane u decembru, od kada su izvorni trojni pregovori prošireni na Asadovog drugog saveznika Iran, koji je javno podržao približavanje.

Turska je poslala snage u veći dio sjeverne Sirije tokom rata i podržala je sirijsku opoziciju.

Prethodno planirani sastanak zamjenika ministara vanjskih poslova četiri zemlje koji je bio zakazan za mart je odgođen.

Visoki zvaničnik iranskog ministarstva vanjskih poslova potvrdio je sastanak u Moskvi u prvoj sedmici aprila.

Sirijski izvor koji je upoznat s razgovorima potvrdio je da će se sastanak između zamjenika ministara vanjskih poslova održati uskoro, ali nije precizirao datum.

Citirajući zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Mihaila Bogdanova, ruska državna novinska agencija "RIA" izvijestila je u ponedjeljak da bi zamjenici ministara vanjskih poslova Rusije, Turske, Irana i Sirije mogli održati konsultacije u Moskvi početkom aprila.

Erdooan, koji je svojevremeno nazvao Asada teroristom, suočava se s najvećim političkim izazovom svoje dvadesetogodišnje vladavine u maju kada Turci glasaju na izborima za koje se očekuje da će biti tijesni, prenosi "Aaw Sat".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije