Svijet

Moskva o tvrdnjama Berlina u vezi sa Navaljnim: Naučna fantastika

Moskva o tvrdnjama Berlina u vezi sa Navaljnim: Naučna fantastika
Foto: Ilustracija | Moskva o tvrdnjama Berlina u vezi sa Navaljnim: Naučna fantastika

MOSKVA - Ruski Savjet federacije reagovao je povodom informacije iz Berlina da je bloger i opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe "Novičok", ističući da takve tvrdnje nisu dokazane.

Reagovalo je i Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, prenosi Sputnjik.

"To su tvrdnje iz domena naučne fantastike i konspiracije. Da bi se tako nešto izjavilo potrebno je predočiti dokaze, a njih, po svemu sudeći, nema", naveo je zamjenik predsjednika Komiteta za odbranu Vladimir Kožin.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je istim povodom da ruska strana čeka odgovor na molbu Državnog tužilaštva Rusije u vezi sa Navaljnim.

"Čekamo odgovor na molbu Državnog tužilaštva u vezi sa situacijom oko Navaljnog", navode u ruskom Ministarstvu komentarišući saopštenje njemačke Vlade.

Rusko tužilaštvo je nedavno zatražilo od Njemačke da objavi informacije o ispitivanjima i preliminarnim dijagnozama ruskog blogera.

"Od Njemačke je traženo da dostavi ruskim organima objašnjenja, podatke i dokaze za iznesene preliminarne dijagnoze kao i dokumente s medicinskim podacima i analizama njemačkih stručnjaka kako za vrijeme transporta Navalnog tako i i tokom boravka u bolnici 'Šarite'", rekao je prije nekoliko dana predstavnik Tužilaštva Andrej Ivanov.

Ranije danas Vlada Njemačke je saopštila da su vojni toksikolozi ustanovili da je ruski bloger i opozicionar Aleksej Navalni otrovan supstancom iz grupe "Novičok". Opširnije pročitajte na linku.

Šta se dogodilo Navaljnom

Navaljni, kome je pozlilo u avionu na letu od Tomska do Moskve, trenutno se nalazi na liječenju u berlinskoj klinici "Šarite", čiji ljekari su prvobitno njegovo stanje dijagnostikovali kao trovanje supstancom iz grupe inhibitora holinesteraze. Konkretna otrovna materija, prema saopštenju, još nije poznata.

Kako je za Sputnjik izjavio šef odjeljenja za anesteziologiju i reanimaciju Nacionalnog medicinskog centra "Pirogov" Boris Teplih, ruski specijalisti odmah su proučili verziju njemačkih ljekara i nisu je potvrdili. Prema njegovim riječima, oni govore o kliničkim podacima, a ne o samoj supstanci koja još uvijek nije otkrivena. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije