Svijet

Moskva od sutra na čelu Savjeta bezbjednosti

Moskva od sutra na čelu Savjeta bezbjednosti
Foto: RTRS | Moskva od sutra na čelu Savjeta bezbjednosti

MOSKVA - Rusija od sutra preuzima predsjedavanje Savjetom bezbjednosti UN uprkos brojnim pokušajima da se omete rad ruske misije u svjetskoj organizaciji, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

Prema njegovim riječima, bilo je pokušaja da se Rusiji ne dozvoli pravo da predsjedava Savjetom bezbjednosti UN, pa čak i da se Moskvi uskrati mjesto stalne članice UN.

"Slični napadi i pozivi nisu ništa novo i sve su češći, posebno nakon početka specijalne vojne operacije u februaru prošle godine. Ti koji koriste tu jeftinu demagogiju da se Rusiji uskrati legitimni pravni status svjesni su pravne strane tog pitanja", naglasio je Nebenzja za rusku novinsku agenciju TASS.

Prema njegovim riječima, Rusija je nasljednik SSSR-a, čime je preuzela ne samo prava, već i obaveze.

On je napomenuo da je status Ruske Federacije kao nasljednika SSSR-a zvanično priznala međunarodna zajednica i da isključenje Moskve iz Savjeta bezbjednosti UN nije moguće bez izmjena Povelje UN.

"Naše kolege u Savjetu bezbjednosti UN to vrlo dobro razumiju. Isto tako shvataju da bez Rusije ne bi samo rad Savjeta bezbjednosti UN izgubio smisao već i cjelokupan UN", zaključuje Nebenzja.

Stalni predstavnik Rusije u UN je najavio da se očekuje da će ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov 24. aprila doći u Njujork radi diskusije na temu efikasnosti multilaterizma u odbrani principa Povelje UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije