Svijet

Mun očekuje: Kim uskoro u Rusiji, Si u Sjevernoj Koreji

Mun očekuje: Kim uskoro u Rusiji, Si u Sjevernoj Koreji
Foto: Arhivska fotografija | Mun očekuje: Kim uskoro u Rusiji, Si u Sjevernoj Koreji

SEUL - Južnokorejski predsjednik Mun Džae-in izjavio je danas da očekuje da sjevernokorejski lider Kim Džong Un uskoro posjeti Rusiju, a kineski predsjednik Si Ðinping Sjevernu Koreju, u kontekstu globalnog diplomatskog napora za rješavanje nuklearne krize.

Mun je ovo rekao dan poslije sastanka američkog državnog sekretara Majka Pompea i Kima u Pjongjangu, na kom je bilo riječi o denuklearizaciji, kao i planiranju novog sastanka sjevernokorejskog lidera i američkog predsjednika Donalda Trampa.

Drugi sastanak Trampa i Kima mogao bi da prate diplomatske aktivnosti koje bi mogle da doprinesu denuklearizaciji Korejskog poluostrva i stabilizovanju mira, istakao je Mun, prenijela je agencija AP.

Mun je dodao da postoji mogućnosti i da se Kim sastane sa japanskim premijerom Šinzom Abeom.

Pompeo je rekao da je njegova najnovija, četvrta posjeta Pjongjangu "još jedan korak" ka denuklearizaciji i da je imao "dobar i produktivan razgovor" s Kimom, ali da ima još posla, prenosi Rojters.

Južnokorejski predsjednik Mun Džae-in razgovarao je sa Pompeom u Seulu nakon što se najviši američki diplomata sastao s Kimom, s kojim je razgovarao više od dva sata, a glavna tema je bila denuklearizacija Korejskog poluostrva.

Portparolka Stejt departmenta Heder Nauert saopštila je da je Kim pozvao inspektore da posjete poligon za nuklearno testiranje Pungje-ri kako bi potvrdili da je on nepovratno zatvoren i neupotrebljiv.

Pompeo i Kim su se, takođe, saglasili da oforme radnu grupu "uskoro" kako bi razgovarali o procesu denuklearizacije i drugom samitu, koji je Kim predložio Trampu pismom prošlog mjeseca, saopštio je predstavnik za štampu južnokorejskog predsjednika, Jun Jung-čan.

Američki državni sekretar i predsjednik Sjeverne Koreje su razgovarali o opcijama za lokaciju i datum drugog samita Kima i Trampa, ali ništa nije precizirano, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Mun, s kojim se Pompeo sastao poslije Kima, izrazio je nadu da će Pompeova posjeta i predloženi drugi sastanak Kima i Trampa donijeti "odlučujući napredak u oblasti denuklearizacije, kao i u mirovnom procesu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije