Svijet

Muškarac pokušao da raznese statuu Konfederacije u Teksasu

Muškarac pokušao da raznese statuu Konfederacije u Teksasu
Foto: Ilustracija | Muškarac pokušao da raznese statuu Konfederacije u Teksasu

HJUSTON - Muškarac iz Hjustona, grada u saveznoj američkoj državi Teksas, uhapšen je nakon što je optužen da je pokušao, uz pomoć eksploziva, da uništi statuu Konfederacije u parku u tom gradu.

Savezni tužioci saopštili su da je 25-ogodišnji Endru Šnek optužen za pokušaj namjernog oštećenja ili uništavanja imovine koja dobija saveznu finansijsku pomoć, prenio je AP. 

Prema navodima zvaničnika, rendžer koji patrolira Herman parkom u subotu je uhvatio Šneka kako kleči blizu statue Ričarda Doulinga, poručnika u vojsci Konfederacije u vrijeme građanskog rata u Americi.

Tužioci tvrde da je Šnek uhvaćen sa dvije kutije ljepljive trake, žicama i flašom s tečnošću napravljenom od smjese koja se koristi kao eksploziv. 

U američkom gradu Šarlotsvilu u saveznoj državi Virdžinija nedavno je održan veliki skup rasističkih desničara protiv planova lokalnih vlasti da iz parka u centru grada uklone statuu generala Roberta Lija, komandanta snaga Konfederacija u američkom građanskom ratu i protivnika ukidanja ropstva.

Istovremeno izbili su nasilni sukobi između prodesničarskih grupa i antirasista koji su se takođe okupili u gradu, a jedna žena je poginula dok je 19 povrijeđeno kada je osumnjičeni bijeli nacionalista automobilom udario u grupu kontramitingaša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije