Svijet

Muškarac rodio dijete, upisali ga kao majku, on tužio državu

Muškarac rodio dijete, upisali ga kao majku, on tužio državu
Foto: Screenshot | Muškarac rodio dijete, upisali ga kao majku, on tužio državu

Fredi Mekonel iz Velike Britanije je rođen kao žena, ali danas je muškarac. Zadržao je matericu i rodio dijete.

Djetetu su u rodni list Fredija upisali kao majku, a on se sada na sudu bori da ga upišu kao oca. Ako se to dogodi, njegovo dijete će biti prvo u Britaniji koje nema majku.

Fredi kaže da je na dan rođenja svojeg djeteta bio muškarac. Deset dana nakon što je zvanično postao muškarac je uz pomoć sperme donora ostao trudan. Kada je išao da prijavi dijete, insistirao je na tome da ga upišu kao oca.

Ali prema zakonu iz 1836. godine dijete mora da ima majku. Kako bi pobijedio vladu, odlučio je da ide na sud. Njegov advokat tvrdi da mu krše ljudska prava jer ga prisiljavaju da bude upisan kao majka djeteta.

Prema zakonu, osoba u Velikoj Britaniji može da promijeni pol i bez operacije, ali mora najmanje dvije godine da živi s "novim" polom. Fredi, koji je u ranim 30-tim, pristao je i na snimanje filma o sebi te je čak pustio i kamere u sobu u kojoj je rodio.

"Pristao sam nakon promjene pola na uzimanje hormona testosterona i rekli su mi da zbog toga neću moći da imam djecu. Da, već sam prihvatio tu činjenicu, ali sada želim da kažem svim transseksualnim muškarcima da i oni mogu da rode. Želim da znaju informaciju jer i dalje ne dobijaju dovoljno informacija o svojim opcijama", kaže Fredi.

Dodaje da se oduvijek osjećao kao muškarac.

"Dok sam bio dijete dao sam sebi drugo ime i uvijek sam osjećao iznutra da sam dječak", kaže on.

Njegova majka Esme mu je uvijek bila oslonac. Sa 25 godina je počeo da uzima testosteron i kasnije je išao na operaciju kojom su mu uklonili grudi. Matericu nije uklonio jer je, kaže, htio da bude roditelj.

"Razmišljao sam o tome da postanem roditelj prije promjene pola, a onda sam zaključio da je to neodgovorno. Trebao sam potpuno da budem načisto ko sam ja prije nego što mi se rodi dijete", kaže on, prenosi "24sata.hr".

Dodaje da je prestao da uzima testosteron kako bi ostao trudan te je tada opet imao mjesečne cikluse.

"Bilo je to težak period. Osjećao sam se kao vanzemaljac", rekao je on.

Trudnoća mu nije bila lagana ali kaže da je sve vrijeme imao mali stomak koji je više izgledao kao pivski stomačić.

"Porod je bio čudno iskustvo, ali radosno", zaključuje Fredi, piše "Daily Mail".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije