Svijet

Muslimani u Berlinu osuđuju nedostatak grobnih mjesta

Muslimani u Berlinu osuđuju nedostatak grobnih mjesta
Foto: Pixnio | Muslimani u Berlinu osuđuju nedostatak grobnih mjesta

BERLIN - Nedostatak grobnih mjesta za muslimane u Berlinu je problem već descenijama, jer je potrebno više prostora za smještaj više grobova.

Krovna udruženja muslimana koja djeluju u glavnom gradu Njemačke zatražila su od berlinske pokrajinske vlade da nađe hitno rješenje problema groblja na kojima se muslimani pokapavaju islamskim metodama.

Dok je broj muslimana koji žele biti ukopani u Njemačkoj sve veći, prva generacija muslimana koji su došli u zemlju kao radnici preferiraju da budu ukopani u zemljama iz kojih dolaze, posebno u Turskoj.

Međutim, većina muslimana druge i treće generacije u Njemačkoj želi biti pokopan u zemlji u kojoj žive, jer u toj zemlji žive rođaci koji će posjećivati njihove grobove i moliti se za njih nakon smrti.

Nedavno su se kapaciteti groblja Gatov, koje se nalazi u najzapadnijem naselju Berlina, počeli popunjavati.

Murat Gul, predsjednik Islamske federacije Berlina, rekao je za "Anadoliju" da je dobio pismo od vlasti u kojem se kaže da na groblju neće biti praznih mjesta i da neće biti dopušten ukop do kraja marta.

Takođe je istakeo da je slična situacija bila 2018. godine, a 2021. godine tijela 20 muslimana čekala su u Berlinu tokom novogodišnjih praznika jer na groblju Gatov nije bilo slobodnih mjesta.

Problem je tada privremeno riješen, dodao je.

Prema Gulu, u Berlinu živi više od 300.000 muslimana, a njihov će broj u narednim godinama rasti, prenosi "Yeni Safak".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije