Svijet

NATO za ukidanje ograničenja Ukrajini, reagovao Kremlj

NATO za ukidanje ograničenja Ukrajini, reagovao Kremlj
Foto: Tanjug/AP | NATO za ukidanje ograničenja Ukrajini, reagovao Kremlj

Ukrajini su vezane ruke zbog ograničenja upotrebe zapadnog naoružanja na ruskoj teritoriji, izjavio je danas u Sofiji generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Njegove riječi je Kremlj odmah kritikovao i ustvrdio da je NATO u direktnom sukobu sa Moskvom.

"To Ukrajincima vezuje ruke i veoma im otežava odbranu”, rekao je Stoltenberg na sastanku NATO-a u bugarskoj prestonici. Nekoliko zemalja ograničilo je upotrebu oružja koje se isporučuje Ukrajini samo na njenoj teritoriji, uključujući Krim i Donbas, zabranjujući napade na rusko tlo.

Amerika nije sklona davanju oružja bez ikakvih ograničenja

"Mislim da je vrijeme da se preispita neka od ovih ograničenja“, naglasio je Stoltenberg novinarima na marginama sastanka Parlamentarne skupštine Alijanse. Kijev “ima pravo da se brani’ i stoga ima ‘pravo da napada legitimne vojne ciljeve van Ukrajine”, dodao je on, prenosi b92.

Generalni sekretar NATO-a se već u prošlosti zalagao za ukidanje zapadnih ograničenja. Ali ta odluka je na saveznicima, naglasio je. Neki od njih su uveli ograničenja, a neki nisu, rekao je Stoltenberg ne ulazeći u detalje.

Sjedinjene Države, glavni dobavljač vojne pomoći Ukrajini, i druge evropske zemlje, poput Njemačke, bile su veoma nevoljne da daju oružje bez ikakvih ograničenja.

Kremlj je danas kritikovao generalnog sekretara NATO-a zbog sugerisanja da bi članice alijanse trebalo da dozvole Ukrajini da udari duboko u Rusiju zapadnim oružjem i rekao da je jasno da je NATO u direktnom sukobu sa Rusijom.

"NATO povećava stepen eskalacije" i ‘flertuje sa vojnom retorikom’”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Na pitanje da li se NATO približava direktnom sukobu sa Rusijom, Peskov je rekao: "Oni se ne približavaju, oni su u tome".

Ruski predsjednik Vladimir Putin je više puta upozoravao Zapad da rizikuje globalni rat zbog Ukrajine i da bi direktan sukob između Rusije i NATO-a značio da je planeta na ivici Trećeg svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije