Svijet

NATO i avganistanske snage ubili više civila nego talibani i ID

NATO i avganistanske snage ubili više civila nego talibani i ID
Foto: Tanjug/AP | NATO i avganistanske snage ubili više civila nego talibani i ID

KABUL - Avganistanske i NATO snage ubili su više civila nego talibani i ostali militanti u prvoj polovini 2019. godine, saopštila je u novom izvještaju misija UN u Avganistanu.

Najviše civila nastradalo je tokom operacija avganistanskih trupa i NATO snaga protiv pobunjenika, poput vazdušnih udara i noćnih racija u uporištima militanata. Pobunjenici se često kriju među civilima.

U izvještaju misije UN navodi se da su 403 civila ubijena u akcijama avganistanskih snaga u prvoj polovini godine, a još 314 u dejstvima međunarodnih trupa. Ukupno je poginulo 717 civila.

U istom periodu, talibani, pripadnici "Islamske države" i ostali militanti ubili su 531 civila, prenio je AP.

U izvještaju se napominje da su 300 civilnih žrtava militanata bile direktne mete. Talibani su vršili skoro svakodnevne napade, a najčešće mete su bile snage bezbjednosti.

Talibani su odbili pozive na prekid vatre tokom razgovora sa SAD o okončanju rata koji traje 18 godina. Grupa koja sarađuje sa "Islamskom državom" u međuvremenu je izvršila napade na snage bezbjednosti i manjinske šiite.

Vlasti u Kabulu, avganistanska vojska i međunarodne snage za sada nisu komentarisali izvještaj misije UN.

SAD su formalno okončale borbenu misiju u Avganistanu 2014. godine, ali su i dalje intenzivno angažovane u pružanju vazdušne i ostale podrške lokalnim snagama u borbi protiv militantnih grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije