Svijet

NATO pravi plan za potencijalni ruski napad

NATO pravi plan za potencijalni ruski napad
Foto: Ilustracija/Arhiva | NATO pravi plan za potencijalni ruski napad

​Ministri odbrane NATO će se dogovoriti o novom master planu za odbranu od svakog potencijalnog ruskog napada na više frontova.

Taj plan će praviti uprkos novoj usredsređenosti saveza na Kinu, rekli su diplomati i dužnosnici.

Strategija koja je povjerljiva nadilazi postojeće regionalne odbrambene planove i ima za cilj pripremu za svaki istovremeni napad u regijama Baltika i Crnog mora, po mogućnosti uključujući nuklearno oružje, hakovanje računarskih mreža ili napad iz svemira.

Zvaničnici i diplomate kažu da takav napad nije neposredan. Rusija poriče bilo kakve ratne namjere i kaže da je NATO taj koji takvim pripremama rizikuje destabilizaciju Evrope.

Međutim, američki zvaničnici, diplomate NATO-a i bivši zvaničnici kažu da je Koncept za odvraćanje i odbranu u evroatlantskom prostoru potreban dok Rusija razvija napredne sisteme naoružanja i raspoređuje trupe i opremu bliže savezničkim granicama.

100.000 vojnika na ruskoj granici

U maju je Rusija okupila oko 100.000 vojnika na svojoj granici s Ukrajinom, što je najveći broj otkako je Moskva anektirala Krim 2014., kažu zapadni zvaničnici. U septembru je Rusija upotrijebila nove borbene robote u velikim vojnim vježbama s Bjelorusijom koji su alarmirali baltičke saveznike.

S Rusijom koja nadograđuje ili zamjenjuje sovjetske vojne svemirske sisteme kako bi potencijalno napadala satelite u orbiti, razvijajući tehnologije utemeljene na vještačkoj inteligenciji za ometanje savezničkih zapovijednih sistema, Moskva takođe razvija "super oružje".

Ono je otkriveno 2018. godine i uključuje nuklearne krstareće rakete pet puta brže od zvuka, koje bi mogle izbjeći sisteme ranog upozoravanja.

Penzionisani američki general Ben Hodges, koji je zapovijedao snagama američke vojske u Evropi od 2014. do 2017., rekao je za Rojters kako se nada da će strateški plan dovesti do veće usklađenosti u NATO-ovoj kolektivnoj odbrani, što znači više resursa za crnomorsko područje.

 

(B92

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije