Svijet

NATO usvojio paket mjera o Crnom moru

NATO usvojio paket mjera o Crnom moru
Foto: N.N. | NATO usvojio paket mjera o Crnom moru

Zemlje NATO postigle su saglasnost u vezi sa paketom mjera o regionu Crnog mora, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Odobrili smo paket mjera usmjerenih na poboljšanje naše obavještenosti o situaciji, kao i na povećanje podrške Gruziji i Ukrajini", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

On je naveo da se radi o obuci pomorskih snaga i obalske straže tih zemalja, posJetama brodova, zajedničkim vojnim vježbama i razmjeni informacija.

Generalni sekretar NATO-a podsjetio je da se u ovom trenutku u Crnom moru nalazi jedna od grupa brodova NATO-a koja sprovodi manevre sa ukrajinskim i gruzijskim brodovima.

Na konferenciji za novinare generalni sekretar NATO-a je komentarišući ishod zasedanja Sjevernoatlantskog saveza rekao da su ministri spoljnih poslova zemalja-članica NATO-a odlučili da prošire opseg obavještajnih operacija na Crnom moru, kao i da povećaju broj vojnih vježbi u regionu sa Ukrajinom i Gruzijom.

"Povećavamo naše napore na Crnom moru ili crnomorskom regionu. Upravo smo se dogovorili o paketu mjera za povećanje obavještajnih aktivnosti, vojnih vježbi i svih pitanja za koja čvrsto vjerujemo da su važna za crnomorski region i, naravno, za rad sa našim partnerima — Gruzijom i Ukrajinom", naglasio je Stoltenberg.

On je naveo da približavanje Ukrajine i Gruzije NATO-u ne predstavlja provokaciju prema Rusiji. Gruzija i Ukrajina imaju suvereno pravo da biraju sopstveni put. To nije usmjereno ni protiv koga, već je suvereno pravo dveju država da odlučuju kojim putem će ići, objasnio je Stoltenberg.

"Rusija je upotrebila silu kako bi ilegalno aneksirala Krim u Ukrajini i nastavlja da povećava vojne snage u regionu", rekao je Stoltenberg, još jednom pozivajući na oslobađanje uhapšenih ukrajinskih mornara.

Brodovi ukrajinske mornarice "Berdjansk", "Nikopolj" i "Jani Kapu" su 25. novembra, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presjekli državnu granicu Rusije. Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahtjeve ruskih brodova koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedena su 24 ukrajinska vojnika, uključujući dva agenta Službe bezbjednosti Ukrajine, koji su se, prema riječima pres-službe Federalne službe bezbjednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinirali provokacije.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin skrenuo je pažnju na činjenicu da su brodovi nezakonito ušli u teritorijalne vode koje su bile ruske i prije prisjedinjenja Krima i nazvao incident beskrupuloznom igrom i zaoštravanjem situacije kako bi se suzbili politički protivnici aktuelnih kijevskih vlasti i ukazao na znake unaprijed pripremljene provokacije.

(NN/sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije