Svijet

Na koncertu 5.000 ljudi: Naučnici tvrde da nije bilo širenja zaraze

Na koncertu 5.000 ljudi: Naučnici tvrde da nije bilo širenja zaraze
Foto: Print Screen/Twitter | Na koncertu u Španiji 5.000 ljudi: Naučnici tvrde da nije bilo širenja zaraze
N.N.

Naučnici u Španiji nisu pronašli dokaz povećanog širenja zaraze među ljudima koji su prošlog mjeseca učestvovali su na velikom eksperimentalnom koncertu.

Šest osoba se zarazilo koronom u roku od 14 dana nakon koncerta u Barseloni, ali incidencija je bila manja od one viđene u opštoj populaciji, piše BBC.

Oko 5.000 ljubitelja muzike učestvovalo je u eksperimentu nakon što su dobili negativan rezultat testa na koronu. Nosili su maske, ali nisu morali održavati međusobnu udaljenost.

Od šest osoba koje su nakon koncerta zaražene naučnici su zaključili da ih je četvero zaraženo negdje drugdje, a ne na samom događaju.

Boris Revollo, virolog koji je sudjelovao u dizajniranju sigurnosnih protokola u areni Palau Sant Jordi, rekao je da ne može kategorički isključiti da su druge dvije osobe zaražene tokom koncerta, ali da postoji vrlo velika vjerovatnoća da se prenos dogodilo negdje drugdje, prenosi DW.

"Mjere koje smo proveli bile su vrlo sigurne", dodao je.

Na koncertu dvostruko niža stopa zaraze

Španske vlasti su dopustile da koncert benda Love of Lesbian bude dio istraživačkog projekta o širenju virusa, a stopa zaraze među učesnicima je bila dvostruko manja od one kod ljudi iste dobi u Barseloni, otkrili su istraživači.

"Ništa ne sugeriše da se prenos virusa dogodio tokom događaja", rekao je specijalist za zarazne bolesti Josep Maria Llibre na konferenciji za novinare u utorak.

Bend koji je učestvovao u eksperimentu, Love of Lesbian, zahvalio je organizatorima događaja i naučnim savjetnicima.

"Nadamo se da će se od sada, nakon ovih izvrsnih rezultata, svijet kulture slušati onako kako to zaslužuje", objavili su na Twitteru.

Koncert je bio jedno od najvećih okupljanja u Evropi od početka pandemije, u trenutku kad države širom svijeta traže nove načine za sigurno održavanje javnih događaja.

Sličan dvodnevni eksperiment održao se u Nizozemskoj u martu, a na njemu je učestvovalo oko 1.500 ljudi.

Zamjenik gradonačelnika Barselone Jaume Collboni rekao je da rezultati studije pokazuju da je moguće popustiti mjere i ponovno pokrenuti kulturne aktivnosti.

Mjesto održavanja Palau može ugostiti do 17.000 ljudi, ali 5.000 prisutnih prošlog mjeseca nije smjelo na tribine, već je bilo ograničeno na plesni podij.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije