Svijet

Pratite nas na Google news

Rusija: Policija tukla i hapsila demonstrante

Rusija: Policija tukla i hapsila demonstrante
Foto: N.N. | Na protestima u Moskvi privedeno 250 ljudi
Tanjug

MOSKVA - Ruska policija sukobila se sa demonstrantima tokom skupa u centru Moskve i uhapsila oko 800 ljudi, javlja Rojters.

Američka agencija AP prenosi da je došlo i do fizičkog sukoba između učesnika protesta i policajaca koji su nosili šljemove i kacige, kao i da su demonstranti uzvikivali "Rusija će biti slobodna".

Kako se navodi, proteste je zakazao opozicioni lider Aleksej Navaljni, koji je zbog toga uhapšen u srijedu i osuđen na 30 dana.

Uoči protesta nekoliko članova opozicije je uhapšeno, uključujući Iliju Jašina, Dmitrija Gudkova i Navaljnovog najbližeg saradnika Ivana Ždanova.

Navodi se da su protesti zakazani zbog odluke izbornih vlasti da zabrane pojedinim opozicionim kandidatima učešće na izborima za gradsko vijeće, jer navodno nisu skupili dovoljan broj potpisa.

Agencija navodi da je policija upala u video studio ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Pripadnici ruske policije upali su i u prostorije internet TV stanice "Dožd" koja je prenosila protest.

Glavnoj urednici Aleksandri Perepelovoj naređeno je da se javi na saslušanje u ruskom Istražnom komitetu.

Policija je saopštila da je protestu prisutvovalo oko 3.500 demonstranata.

TAS S prenosi, pozivajući se na zvanične podatke Moskovskog glavnog direktorata pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, da je uhapšeno 295 osoba.

"Privedeno je 295 osoba na nedozvoljenom protestu u centru prestonice, zbog narušavanja mira", rekao je jedan policijac dodajući da većina učesnika protesta nisu građani Moskve, prenosi Tas s.

Ruske vlasti su upozorile da će učesnici današnjeg protesta, koji nije odobren, odgovarati pred zakonom.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je da se u tom gradu dešavaju provokacije koje su prijetnja po živote, zdravlje i bezbjednost ljudi, prenosi TAS S.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije