Svijet

Najcrnji scenario za Veliku Britaniju u slučaju Brexita bez sporazuma

Najcrnji scenario za Veliku Britaniju u slučaju Brexita bez sporazuma
Foto: Ilustracija | Najcrnji scenario za Veliku Britaniju u slučaju Brexita bez sporazuma

LONDON -- "Brexit saga" i dalje traje u Velikoj Britaniji. Odluka Borisa Džonsona da bi Britanija bez sporazuma mogla da napusti EU naišla je na osude parlamenta.

Džonson je pokušao i da suspenduje parlament i raspiše izbore, ali u tome nije uspio.

Britanska vlada je, na zahtjev poslanika, objavila najgori mogući scenario koji se može desiti ukoliko ta zemlja napusti Evropsku uniju bez sporazuma.

Planovi britanske vlade da izađe iz EU bez dogovora mogu izazvati velike poremećaje prelaska preko Lamanš, što bi uticalo na snabdijevanje lijekovima i određenim vrstama svježe hrane, upozorava se u dokumentu britanske vlade "Operacija Jelouhamer".

Navodi se i da je moguće da će se protesti i kontraprotesti održavati širom Britanije i da bi mogli da prerastu u nerede.

Dokument "Operacija Jelouhamer" je britanska vlada pripremila još 2. avgusta i čini osnovu njenog planiranja Brexita bez sporazuma, prenosi Reuters.

Dokument, koji predviđa šta je to najgore što se može dogoditi ako Britanija napusti Evropsku uniju 31. oktobra bez dogovora, smatra da je spremnost javnosti i privrede za takav ishod vjerovatno nizak, dijelom i zbog stalne političke konfuzije oko Brexita.

Navodi se da bi kamioni trebali čekati do dva i po dana da pređu kanal, kao i da bi britanski građani bi bili izloženi pojačanim imigracijskim kontrolama na graničnim prelazima EU.

"Smanjiće se određene vrste ponude svježe hrane. Postoji rizik da će panična kupovina pogoršati ili prekinuti snabdijevanje hranom", stoji u dokumentu.

Ministar zadužen za koordinaciju priprema Brexita bez dogovora Majkl Gouv rekao je da je taj dokument star i da ne odražava trenutni nivo pripremljenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije