Svijet

Najjači zemljotres u proteklih 20 godina pogodio Kaliforniju

Najjači zemljotres u proteklih 20 godina pogodio Kaliforniju
Foto: Tanjug/AP | Najjači zemljotres u proteklih 20 godina pogodio Kaliforniju

LOS ANĐELES - Novi zemljotres pogodio je Južnu Kaliforniju i uznemirio tamošnje stanovništvo. Bilo je najjače podrhtavanje tla u protekle dvije decenije magnitude 7,1 stepen po Rihteru, javljaju američki mediji.

Desio se na dubini od tek 0,9 km, a epicentar mu je bio blizu grada Ridhekresta, oko 240 km sjeveroistočno od Los Anđelesa.

Prethodno je isto područje u četvrtak pogodio zemljotres od 6,4 stepena.

Kako javlja CNN, u tom je gradu zabilježena veća materijalna šteta i nekoliko osoba je povrijeđeno. Ljudi su u panici bježali na ulice, oštećene su kuće, zgrade i javne ustanove.

Vatrogasci javljaju da je nakon potresa izbilo nekoliko požara na području grada, ali da su sada svi pod kontrolom.

Nakon novog potresa stanovništvo je prijavilo nestanak struje, a seizmolozi upozoravaju da bi se podrhtavanja tla mogla osjetiti još dugo. Osjetio se i u Las Vegasu, gdje je prekinuta jedna utakmica NBA lige.

Na društvenim mrežama postavljeno je mnogo videa na kojima se vidi ljuljanje lustera, a vatrogascima okruga San Bernardino prijavljeno je napuknuće temelja domova i rušenje potpornih zidova.

Lusi Džons, seizmolog s kalifornijskog instituta za tehnologiju (CalTech) rekla je da je potres u petak bio najjači u toj regiji od 1999., godine kad je izmjeren potres takođe magnitude 7,1.

Prema svjedočenju stanovnika, novi potres bio je jači i duže trajao od onog koji su osjetili 4. jula.

Kalifornija se nalazi na takozvanom Pacifičkom vatrenom pojasu, gdje se dodiruju tektonske ploče, i zemljotresi su veoma česta pojava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije