Svijet

Najmanje 12 mrtvih u zemljotresu u Kini, desetine povrijeđenih

Najmanje 12 mrtvih u zemljotresu u Kini, desetine povrijeđenih
Foto: Tanjug/AP | Najmanje 12 mrtvih u zemljotresu u Kini, desetine povrijeđenih

PEKING - Broj poginulih od zemljotresa jačine šest stepeni Rihterove skale koji je pogodio jugozapad Kine povećan je danas na 12, a 134 osobe su povrijeđene.

Devet osoba poginulo je u oblasti Čangking a troje u Siksijan. Spasioci su tokom noći iz ruševina izvukli šest tijela i sedam preživjelih.

Lokalne vlasti saopštile su da je više od 4.000 ljudi evakuisano iz više desetina oštećenih zgrada od potresa izvan grada Jibina u provinciji Sičuan.

Državni mediji emitovali su snimke nadzornih kamera na kojima se vidi kao spasioci izvlače preživjelog iz ruševina zgrade.

Kineska novinska agencija Sinhua javila je da su se pukotine pojavile na nekoliko auto-puteva koji povezuju Jibin i oblast Sujong.

Prema navodima Sinhue, tokom noći srušio se hotel u neposrednoj blizini potresa ali nema podataka o žrtvama.

Sistem za rano upozorenje na zemljotres aktivirao se u gradu Čengdu minut prije potresa, u Jibinu deset sekundi prije. Sinhua ističe da upozorenje tri sekunde prije potresa može da spasi 14 ljudskih života.

Oblast je pogođena nizom od najmanje četiri potresa usljed smirivanja tla od kojih je najači bio 5,1 stepeni Rihterove skale.

Potresi su česti u oblasti Sičuan gdje je od snažnog zemljotresa 2008. godine poginulo 87.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije