Svijet

Pratite nas na Google news

Nakon Brexita više rasističkih napada na učenike iz istočne Evrope

Nakon Brexita više rasističkih napada na učenike iz istočne Evrope
Foto: N.N. | Nakon Brexita više rasističkih napada na učenike iz istočne Evrope
Srna

LONDON - U školama u Engleskoj i Škotskoj povećan je nivo rasizma i ksenofobije prema učenicima iz istočne Evrope nakon referenduma o "Bregzitu" 2016. godine, rezultati su najnovijih istraživanja.

Britanski dnevnik Guardian piše da rezultati istraživanja koje je predvodio Univerzitet "Strečklajd" pokazuju da je 77 odsto ispitanih učenika izjavilo da su bili izloženi rasizmu, ksenofobiji ili nasilništvu. 

Prema rezultatima istraživanja, 49 odsto učenika reklo je da su napadi bili učestaliji nakon referenduma održanog 2016. godine. 

List piše da su učenici istraživačima rekli da su bili meta verbalnih uvreda na ulici i u javnom prevozu. Zabilježeno je i nekoliko fizičkih napada, ali djeca ističu da se većina incidenata desila u školi. 

Pojedini učenici su optužili prosvjetne radnike jer ignorišu slične incidente te da se određeni broj njih smijao i pridružio uvredama. 

Autor izvještaja Danijela Sajm koja je rezultate nedavno objavila na konferenciji Evropskog socijološkog udruženja u Mančesteru ističe da napadi i neintervencija pojedinih prosvjetnih radnika utiču na mentalno zdravlje učenika i izaziva osjećaj da ne pripadaju Velikoj Britaniji. 

Istraživači su izvršili ispitivanje između oktobra 2016. godine i maja 2018. godina ispitali su više od 1.000 učenika koji imaju između 12 i 18 godina. 

Učenici su, uglavnom bili iz Poljske, Rumunije i Litvanije, a u Britaniji žive najmanje tri godine.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poli Hammy Toast nova je zvijezda doručka!

Marketing tim / 14.08.2020 09:05

Usporite svakodnevne obaveze i priuštite si odličan doručak za zdrav početak dana! Nova pileća šunka Poli od sada je na raspolaganju u novom četvrtastom obliku, idealnom za pripremu toplih sendviča.

Poli | Nova Poli zvijezda je stigla!

Poliy Hammy Toast pažljivo je pripremljen iz pilećeg mesa najviše kvalitete. Ima strukture šunke, svijetlo roza boju i nježan miris. Sočan, mekan, lagan i ukusan idealan je za pripremu toplih sendviča za doručak, najvažniji obrok dana, ali i za različite druge ukusne zalogaje tijekom cijelog dana.

Poli već više od 40 godina svojim proizovdima zadovoljava vaša garstonomska čula željna najsočnijih zalogaja, zato nagradite svoj organizam i u novi dan zakoračajte kao pravi junaci.

Najčitanije