Svijet

Pratite nas na Google news

Nakon Brexita više rasističkih napada na učenike iz istočne Evrope

Nakon Brexita više rasističkih napada na učenike iz istočne Evrope
Foto: N.N. | Nakon Brexita više rasističkih napada na učenike iz istočne Evrope
Srna

LONDON - U školama u Engleskoj i Škotskoj povećan je nivo rasizma i ksenofobije prema učenicima iz istočne Evrope nakon referenduma o "Bregzitu" 2016. godine, rezultati su najnovijih istraživanja.

Britanski dnevnik Guardian piše da rezultati istraživanja koje je predvodio Univerzitet "Strečklajd" pokazuju da je 77 odsto ispitanih učenika izjavilo da su bili izloženi rasizmu, ksenofobiji ili nasilništvu. 

Prema rezultatima istraživanja, 49 odsto učenika reklo je da su napadi bili učestaliji nakon referenduma održanog 2016. godine. 

List piše da su učenici istraživačima rekli da su bili meta verbalnih uvreda na ulici i u javnom prevozu. Zabilježeno je i nekoliko fizičkih napada, ali djeca ističu da se većina incidenata desila u školi. 

Pojedini učenici su optužili prosvjetne radnike jer ignorišu slične incidente te da se određeni broj njih smijao i pridružio uvredama. 

Autor izvještaja Danijela Sajm koja je rezultate nedavno objavila na konferenciji Evropskog socijološkog udruženja u Mančesteru ističe da napadi i neintervencija pojedinih prosvjetnih radnika utiču na mentalno zdravlje učenika i izaziva osjećaj da ne pripadaju Velikoj Britaniji. 

Istraživači su izvršili ispitivanje između oktobra 2016. godine i maja 2018. godina ispitali su više od 1.000 učenika koji imaju između 12 i 18 godina. 

Učenici su, uglavnom bili iz Poljske, Rumunije i Litvanije, a u Britaniji žive najmanje tri godine.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije