Svijet

Pratite nas na Google news

Nakon Brexita više rasističkih napada na učenike iz istočne Evrope

Nakon Brexita više rasističkih napada na učenike iz istočne Evrope
Foto: N.N. | Nakon Brexita više rasističkih napada na učenike iz istočne Evrope
Srna

LONDON - U školama u Engleskoj i Škotskoj povećan je nivo rasizma i ksenofobije prema učenicima iz istočne Evrope nakon referenduma o "Bregzitu" 2016. godine, rezultati su najnovijih istraživanja.

Britanski dnevnik Guardian piše da rezultati istraživanja koje je predvodio Univerzitet "Strečklajd" pokazuju da je 77 odsto ispitanih učenika izjavilo da su bili izloženi rasizmu, ksenofobiji ili nasilništvu. 

Prema rezultatima istraživanja, 49 odsto učenika reklo je da su napadi bili učestaliji nakon referenduma održanog 2016. godine. 

List piše da su učenici istraživačima rekli da su bili meta verbalnih uvreda na ulici i u javnom prevozu. Zabilježeno je i nekoliko fizičkih napada, ali djeca ističu da se većina incidenata desila u školi. 

Pojedini učenici su optužili prosvjetne radnike jer ignorišu slične incidente te da se određeni broj njih smijao i pridružio uvredama. 

Autor izvještaja Danijela Sajm koja je rezultate nedavno objavila na konferenciji Evropskog socijološkog udruženja u Mančesteru ističe da napadi i neintervencija pojedinih prosvjetnih radnika utiču na mentalno zdravlje učenika i izaziva osjećaj da ne pripadaju Velikoj Britaniji. 

Istraživači su izvršili ispitivanje između oktobra 2016. godine i maja 2018. godina ispitali su više od 1.000 učenika koji imaju između 12 i 18 godina. 

Učenici su, uglavnom bili iz Poljske, Rumunije i Litvanije, a u Britaniji žive najmanje tri godine.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije