Svijet

Nakon pogibije pet osoba, još jedan milijarder želi da zaroni do olupina Titanika

Nakon pogibije pet osoba, još jedan milijarder želi da zaroni do olupina Titanika
Foto: Screenshot/YouTube | Nakon pogibije pet osoba, još jedan milijarder želi da zaroni do olupina Titanika

NJUJORK - Američki milijarder Lari Konor (74), koji je svoje bogatstvo stekao u nekretninama u Ohaju, saopštio je da planira podvodno putovanje do mjesta olupine Titanika, gdje je podmornica Titan eksplodirala pri približavanju morskom dnu prije godinu dana, ubivši svih pet putnika na brodu.

Godinu dana nakon tragedije Titana, milijarder čije se bogatstvo procjenjuje na pet milijardi dolara, najavio je novu ekspediciju koja će posjetiti olupinu Titanika koja se nalazi 3.800 metara ispod nivoa mora, prenosi Tanjug.

Konor je za Vol strit džurnal rekao da se ekspedicija na olupinu Titanika može obaviti bezbjedno uz odgovarajuću tehnologiju.

"Želim da pokažem svijetu da iako je okean izuzetno moćan, može biti divan i može zaista promijeniti vaš život ako radite stvari na pravi način. Druga svrha je da pokažete ljudima širom svijeta da možete da napravite revolucionarnu, prvu podmornicu ove vrste i da je bezbjedno i uspješno da zaronite do velikih dubina", naveo je on, prenosi Njujork tajms.

Preduzetnik je dodao da će za svoj projekat raditi sa "Triton Submarines", kompanijom koja gradi podmornice za istraživanje mora na različitim dubinama.

Prilagođena podmornica, koju Konor planira da nazove ''Istraživač - povratak na Titanik“, još uvijek je u fazi projektovanja.

Portparol Konorove kompanije precizirao je da će misija biti obavljena tek kada podmornica bude sertifikovana od strane pomorske organizacije.

Titan, kojim upravlja privatna američka kompanija OceanGate, implodirao je u međunarodnim vodama u sjevernom Atlantskom okeanu nedaleko od olupine Titanika 18. juna 2023. pri čemu je poginulo svih pet putnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije