Svijet

Napadač iz Njujorka poručio Trampu da "nije uspio zaštititi svoj narod"

Napadač iz Njujorka poručio Trampu da "nije uspio zaštititi svoj narod"
Foto: Ilustracija | Napadač iz Njujorka poručio Trampu da "nije uspio zaštititi svoj narod"

NJUJORK - Akajed Ulah (27) iz Bangladeša zvanično je optužen za terorizam nakon što je pokušao da izvede samoubilački napad u Njujorku, piše CNN.

Tužioci su objavili da je Ulah nekoliko sati prije napada na Facebooku napisao: "Tramp, nisi uspio da zaštitiš svoj narod."

Ulah je u ponedjeljak ujutro aktivirao improvizovanu eksplozivnu napravu u podzemnom prolazu kod autobusnog terminala Port Autoriti u blizini Tajms Skvera. Petoro ljudi je lakše povrijeđeno, a Ulah je završio u bolnici s opekotinama i posjekotinama.

Ulah je priznao istražiocima da je izradio i aktivirao eksplozivnu napravu te da je to učinio u ime terorističke organizacije Islamska država.

Ulah je stigao u SAD 2011. godine s porodičnom vizom. Prema prvim provjerama, nije imao dosje ni u SAD-u ni Bangladešu. Tužioci su naveli da je njegova radikalizacija započela u 2014. godini.

Prije godinu dana počeo je da istražuje načine izrađivanja bombe, a prije tri nedjelje počeo je da skuplja materijal, te prošle sedmice izradio eksplozivnu napravu.

Istražioci su takođe pronašli pasoš koja glasi na njegovo ime s ispisanom porukom "Ameriko, umri u svom bijesu".

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije