Svijet

Napadač u Njemačkoj bio pijan, htio ubiti što više ljudi

Napadač u Njemačkoj bio pijan, htio ubiti što više ljudi
Foto: Tanjug/AP | Napadač u Njemačkoj bio pijan, htio ubiti što više ljudi

Broj mrtvih u naletu vozila u njemačkom Triru u utorak poslijepodne popeo se na pet, a počinilac se nalazio pod uticajem alkohola i nedavno je liječen zbog psihičkog oboljenja, saopšteno je u Triru.

"Mi, nažalost, govorimo o petoro mrtvih i 15 povrijeđenih, od čega je četvoro teško povrijeđeno", rekao je ministar unutrašnjih poslova savezne pokrajine Falačko Porajnje Rodžer Levenc na vanrednoj pres-konferenciji.

Mediji su prije toga izvijestili da se među poginulima nalazi i jedna beba.

Htio ubiti što više osoba

Levenc je objasnio da je vozač svjesno htio ubiti što više osoba jer se pokazalo da je vozio krivudavom linijom.

Vozač automobila je odmah nakon djela uhapšen te se nalazi na ispitivanju, a protiv njega se vodi istraga zbog petostrukog ubistva i nanošenja teških tjelesnih povreda.

"Nema nikakvih naznaka da bi se moglo raditi o terorističkom napadu ili djelu s vjerskom ili političkom pozadinom", rekao je državni tužilac.

Radi se o 51-godišnjem njemačkom državljaninu njemačkog porijekla koji je rođen u Triru.

Prema riječima državnog tužioca Petera Fricena, postoje naznake da je kod vozača nedavno utvrđeno psihičko oboljenje, a u trenutku počinjena krivičnog djela je bio u alkoholizisanom stanju.

"Kod vozača automobila je izmjereno 1,4 promila", rekao je državni tužilac.

Živio je u automobilu

Automobil, terensko vozilo marke land rover, kojim je upravljao počinilac, nije bio u njegovom vlasništvu nego mu ga je, kako je objasnila policija, jedna druga osoba stavila na raspolaganje.

Prema saznanjima policije, posljednjih nekoliko dana muškarac je proveo u automobilu, a nije imao ni prijavljenu adresu.

Volfram Lajbe, gradonačelnik Trira, koji se nalazi na tromeđi Francuske, Luksemburga i Njemačke, zahvalio je klinikama u susjednim zemljama na pomoći koju su ponudile odmah nakon vijesti o tragediji.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije