Svijet

Napeto između Kine i Amerike

Napeto između Kine i Amerike
Foto: Tanjug/AP | Napeto između Kine i Amerike

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je danas da će se Vašington "pobrinuti" za navodni kineski špijunski balon koji je primijećen kako leti preko SAD.

Bajden je ovu izjavu dao u odgovoru na pitanje da li će SAD oboriti “sumnjivi kineski balon za nadzor", koji je primijećen kako leti iznad savezne države Montana, prenosi Rojters.

Pentagon je u četvrtak saopštio da je američka vojska otkrila kineski balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dijela SAD. Visoki vojni zvaničnik je rekao da je američka vlada razmišljala o tome da obori balon, ali da je odlučila da ne koristi vojnu silu zbog potencijalnih rizika.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova saopštio je u petak da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa. Balon je u petak viđen iznad Kanzas Sitija u Misuriju, a jutros je primijećen iznad Sjeverne Karoline, prema meteorološkoj agenciji ” AccuWeather” prenosi Rojters.

Američki državni sekretar Entoni Blinken otkazao je ranije planiranu posjetu Kini zbog otkrića kineskog balona. Pentagon je juče saopštio da je još jedan kineski balon primijećen iznad Latinske Amerike, ne navodeći gdje tačno, navodi britanska agencija.

Obustavljeni civilni letovi

Američka Federalna uprava za avijaciju saopštila je danas da je privremeno obustavila civilne letove u krugu od 100 kvadratni milja iznad Atlantskog okeana i obale Južne Karoline, što je potencijalna priprema za obaranje kineskog špijunskog aviona.

U saopštenju se upozorava da vojska može da upotrijebi smrtonosnu silu ukoliko avioni prekrše ovu restrikciju i ne poštuju naređenje da se udalje.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije