Svijet

Nasilje na Haitiju uoči sahrane ubijenog predsjednika

Nasilje na Haitiju uoči sahrane ubijenog predsjednika
Foto: Tanjug/AP | Nasilje na Haitiju uoči sahrane ubijenog predsjednika
Tanjug

PORT-O-PRENS - Stotine radnika napustile su preduzeća u kojima rade na sjeveru Haitija, nakon što su se demonstrancije u blizini rodnog grada ubijenog predsjednika Žovenela Moizea, pretvorile u nasilne uoči njegove sahrane.

Novinari Asošiejted presa su, kako tvrde, vidjeli tijelo jednog čovjeka za koga očevici kažu da je ubijen u zajednici Kartije-Moran, koja se nalazi u blizini Tru đu Nora, gdje je Moize rođen.

Između dvije zajednice su postavljene blokade puteva, a automobilima je privremeno zabranjen ulazak i izlazak, dok se u blizini izdižu dva oblaka gustog crnog dima.

Mnogi radnici su u jednoj liniji, užurbano, hodali uz glavni put koji povezuje Kartije-Moran sa Kap-Haitijenom, gradom u kojem bi danas trebalo da započnu događaji priređeni u čast Moizea, uoči njegove sutrašnje sahrane.

Ljudi koji su bježali tvrde da su vidjeli zapaljene gume i muškarce sa oružjem koji su tražili pravdu za Moizea.

Jedna žena je zadihano rekla da su joj naoružani muškarci kazali da ide, nakon čega su i ostali radnici poslušali njihovo upozorenje i napustili to područje.

Ovo su prve nasilne demonstracije otkako je Moize ubijen 7. jula iz vatrenog oružja u svojoj privatnoj rezidenciji.

Demonstracije su uslijedile i samo dan nakon što je Arijel Henri položio zakletvu kao novi premijer zemlje, obećavši da će formirati privremenu vladu i uspostaviti red i sigurnost.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije