Svijet

Pratite nas na Google news

Nastavljeni protesti u Gruziji, Putin "prizemljio" avione

Nastavljeni protesti u Gruziji, Putin "prizemljio" avione
Foto: N.N. | Nastavljeni protesti u Gruziji, Putin "prizemljio" avione
Anadolija

TBILISI - U glavnom gradu Gruzije Tbilisiju već tri dana traju masovne demonstracije zbog obraćanja ruskog parlamentarca Sergeja Gavrilova iz stolice predsjednika gruzijskog parlamenta.

U Tbilisuju je 20. juna održano 26. zasjedanje Međuparlamentarne skupštine o pravoslavlju, a revolt demonstranata izazvalo je pojavljivanje ruskog zastupnika Gavrila koji se obratio na ruskom jeziku iz stolice predsjedavajućeg u gruzijskom parlamentu.

Tokom demonstracija ispred parlamenta i vlade u Tbilisiju u više navrata je dolazilo do nereda u kojima su povrijeđene desetine demonstranata.

Demonstranti traže ostavke odgovornih u vladi Gruzije, a u prvom redu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Organizatori demonstracija najavili su da će demonstrirati sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi, prvi je da se oslobode uhapšeni demonstranti.

Predsjedavajući gruzijskog parlamenta Irakli Kobakidze prekinuo je službenu posjetu Azerbejdžanu i po povratku u Gruziju podnio ostavku.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je osudio "antiruske" proteste u Gruziji i do daljnjeg zabranio ruskim aviokompanijama da lete u tu zemlju.

Shodno direktivi koju je Putin potpisao, ruske aviokompanije od 8. jula više neće moći letjeti u Gruziju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije