Svijet

Navaljni priveden na aerodromu u Moskvi, ostaje u pritvoru

Navaljni priveden na aerodromu u Moskvi, ostaje u pritvoru
Foto: Tanjug/AP | Navaljni priveden na aerodormu Šeremetjevo u Moskvi

MOSKVA - Ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni priveden je večeras na moskovskom aerodromu Šeremetjevo na pasoškoj kontroli po povratku u Rusiju iz Njemačke, saopštili su Federalna služba za izvršenje kazni i njegov advokat, a potvrđuju i svedoci.

To je prvi put da se Navaljni vratio u Rusiju otkako je navodno otrovan prošlog ljeta, prenio je Rojters.

Prema navodima svjedoka Rojtersa, Navaljni je zadržan u pritvoru kada je pokazao pasoš policiji prilikom kontrole prije formalnog ulaska u Rusiju.

Njegovoj supruzi Juliji, njegovom portparolu i advokatu omogućeno je da uđu u Rusiju.

"Ovo je najbolji dan u prošlih pet mjeseci", rekao je Navaljni i dodao: "Svi me pitaju bojim li se. Ne bojim se. Osjećam se sasvim dobro hodajući prema graničnoj kontroli. Znam da ću otići kući jer sam u pravu i jer su sve optužbe protiv mene fabrikovane. Izvinjavam se svim ostalim putnicima u avionu zbog neugodnosti koje su doživjeli zbog meteža koji se stvorio oko mene."

Nakon toga je Navaljni zaustavljen na graničnoj kontroli, dok je njegova supruga Julija propuštena. Uslijedilo je privođenje Navaljnog. Nekoliko policajaca odvelo ga je sa sobom.

U pritvoru će biti najmanje do saslušanja pred sudom koje je zakazano 29. januara.

"Policajci su pritvorili su Alekseja Navaljnog, koji je osuđen na uslovnu kaznu i koji je na listi potrage od 29. decembra 2020. zbog ponovljenih kršenja uslovne kazne. Do presude suda biće u pritvoru", saopštila je ruska Federalna kaznena služba, prenosi ruska agencija TASS.

Nekoliko stotina pristalica Navaljnog, kome u Rusiji prijeti hapšenje, čekalo ga je ispred aerodroma Vnukovo, ali policija je privela nekolicinu i naredila okupljenima da se raziđu.

Pristalice Navaljnog su uzvikivale "Rusija će biti slobodna" i "Navaljni, Navaljni".

Navaljni je iz Berlina letio ruskim avio-prevoznikom Pobedom, u vlasništvu državne avio-kompanije Aeroflot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije