Svijet

Nebenzja: Proceduru nije osmislila Osmanijeva

Nebenzja: Proceduru nije osmislila Osmanijeva
Foto: Tanjug/AP | Nebenzja: Proceduru nije osmislila Osmanijeva

NJUJORK - Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je povodom današnjeg incidenta koji je izazvala predsjednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani nije ona osmislila proceduru Savjeta bezbjednosti UN, već sam Savjet.

Nebenzja je istakao da je Osmanijeva na sastanak Savjeta bezbjednosti UN pozvana u svom ličnom kapacitetu, zbog čega je predsjedavajućoj Malti postavio pitanje "ko sjedi iza nje i koga predstavljaju".

Stalni predstavnik Rusije je podsjetio da je prije 25 godina izvršena NATO agresija na SR Jugoslaviju (SRJ) čije posljedice i dalje utiču na pogoršanje situacije na Balkanu.

"Ilegalna intervencija Alijanse pretvorila se u nehumano bombardovanje koje je trajalo 78 dana, uzrokujući patnje civila sa više hiljada žrtava i katastrofalnim razaranjem i štetom. Tokom tih dana 1999. godine, bombardovanja su bila gotovo svakodnevna. Pogođeni su izbjeglički kampovi, televizijska stanica, civilna infrastruktura, zgrade administracije, a gađana je i zgrada Ambasade Kine", podsjetio je Nebenzja.

On je izrazio nadu da se novinari koji izvještavaju sa današnje sjednice mogu sjetiti tih tragičnih događaja koji su mogli biti izbjegnuti, da Amerika i njeni saveznici nisu pregazili međunarodno pravo, jer je agresija na SRJ predstavljala šokantno kršenje suštinskih principa i svrhe Povelje UN i normi humanitarnog prava.

Prema njegovim riječima, o tome je Rusija željela da razgovara kad je predložila održavanje sastanka Savjeta bezbjednosti UN povodom 25 godina od početka bombardovanja na SRJ, a ne o "nekom davno zaboravljenom događaju", kao što su to govorile pojedine članice, već i o situaciji i posljedicama koje još nisu prevaziđene i lekcijama koje nisu naučene.

"Međutim, nakon samo nekoliko sedmica proguran je nacrt rezolucije o dešavanjima u Srebrenici koji su još stariji od napada na SRJ i to je učinila Njemačka, koja je u 20. vijeku počinila najveći genocid u ljudskoj istoriji, a aktivno je učestvovala i u bombardovanju Jugoslavije", naglasio je Nebenzja.

On je naveo da je dio politike SAD i EU da se vrši pritisak na Srbiju, te da je izbjegavanje glasanja o raspravi u vezi sa NATO agresijom očigledan manifest licemjerja SAD i Francuske.

Nebenzja je naveo da situacija na Kosovu i cijelom regionu izaziva veliku zabrinutost jer se i dalje pogoršava, pošto privrmene institucije na čelu sa takozvanim premijerom Aljbinom Kurtijem sistematski i otvoreno pokušavaju da ostvare masovni egzodus nealbanskog stanovništva.

Prema njegovim riječima, Zapad sve teže sakriva etničko nasilje prema Srbima koje vrše albanske vlasti u Prištini, kao i cilj da se protjera nealbansko stanovništvo.

"Situacija za Srbe je sve teža. Priština će raditi sve to dok Srbija ne prizna lažnu državnost Kosova", upozorio je Nebenzja.

On je rekao da je EU zauzela Kurtijevu stranu, umjesto da zauzme nepristrasan stav.

"Njihov cilj je da amputiraju južnu srpsku pokrajinu. Velika Britanija pokušava da primijeni sporazum za Irsku iz 1998. godine u ovom slučaju", dodao je Nebenzja, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije