Svijet

"Nećemo pregovarati sa SAD, nikad, njihova politika će propasti"

"Nećemo pregovarati sa SAD, nikad, njihova politika će propasti"
Foto: Tanjug/AP | "Nećemo pregovarati sa SAD, nikad, njihova politika će propasti"

TEHERAN - Iran neće pregovarati sa SAD, nikad. Politika Vašingtona zasnovana na maksimalnom pritisku će propasti, izjavio je vrhovni iranski vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei.

"Iranski zvaničnici nikada neće razgovarati s Amerikom... To je dio njihove (američke) politike da vrše pritisak na Iran... Njihova politika maksimalnog pritiska na Iran će propasti", rekao je Hamnei u televizijskom obraćanju.

Iranske vlasti saopštile su juče da neće biti sastanka iranskog predsjednika Hasana Rohanija i njegovog američkog kolege Donalda Trampa u Ujedinjenim nacijama na zasjedanju Generalne skupštine, nakon što je Bijela kuća u nedjelju ostavila otvorenu mogućnost potencijalnog sastanka.

"Takav događaj (sastanak Tramp-Rohani u Njujorku) nije na našem dnevnom redu, niti će se dogoditi. Takav sastanak neće biti održan", izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Abas Mosavi za državnu televiziju.

Teheran je više puta odbio takav sastanak, prenosi Rojters.

Odnosi Teherana i Vašingtona počeli su da se ozbiljno komplikuju nakon što je Tramp povukao SAD iziranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. Potom su uslijedili incidenti s napadima i zapljenama tankera. U jeku tih napetosti Iran je oborio američki dron, zbog čega je Tramp izdao, pa povukao naređenje o napadu na Iran.

Napad na postrojenje nafte u Saudijskoj Arabiji i nova zapljena tankera od strane Irana najnovije su tačke u eskalaciji odosa dvije zemlje, koje utiču na cijeli svijet, počev od cijena nafte pa do straha od novog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije