Svijet

Nehamer očekuje i treći paket sankcija protiv Rusije

Nehamer očekuje i treći paket sankcija protiv Rusije
Foto: wikipedia.org | Nehamer očekuje i treći paket sankcija protiv Rusije
Tanjug

​BRISEL - Austrijski kancelar Karl Nehamer polazi od toga da će EU usvojiti i treći paket sankcija protiv Rusije, koji će sadržati još ciljanije i intenzivnije mjere.

Nehamer je, nakon što je na Savjetu EU usvojen paket kaznenih mjera protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu, rekao da će treći paket, koji se već priprema, biti usmjeren na one ličnosti koje imaju vlast i uticaj u Kremlju.

Kazao je da se razgovaralo već o daljim sankcijama, jer je "silina agresije Rusije prevazišla sve što se očekivalo kada su pripremane sankcije koje su sada usvojene".

Tokom noći usvojene sankcije već će teško pogoditi Rusiju, tvrdi on.

Taj paket mjera fokusiran je na visoku tehnologiju, te će mjere pogoditi avijaciju, svemirski program, brodarstvo i naftnu industriju.

Prema njegovim riječima, neće se više isporučivati oprema iz EU, a tri trećine ruskih aviona je iz evropske proizvodnje.

"U potpunosti ćemo zaustaviti isporuku dijelova", podvukao je on.

Takođe se ukida privilegija za dobijanje viza za ruske diplomate.

Nehamer je ukazao i da je 70 odsto ruskih banaka pogođeno sankcijama EU, a za ostalih 30 odsto objasnio je da se radi o malim bankama bez značaja.

U diskusiji o isključenju Rusije iz međunarodnog platnog sistema, kaže, nametnuo se stav da takva mjera ne bi bila uspješna.

Prijedlog Slovenije o prijemu Ukrajine u EU nije razmatran, prenio je Nehamer, dodajući da prerani prijem Ukrajine ne bi ništa donio toj zemlji, ali i EU, jer su sistemi potpuno drugačiji.

Nehamer je kazao da je situacija u Ukrajini dramatična i da je ruski predsjednik Vladimir Putin silom stvorio "novo činjenično stanje".

On je istakao da je kalkulacija Putina bila potpuno pogrešna, jer je EU jedinstvena kao nikada do sada.

"Od 1945.u Evropi nismo imali da jedna država drugu napadne i tamo isključi demokratski sistem", podvukao je Nehamer.

Uživo dešavanja o ukrajinsko-ruskoj krizi možete pratiti OVDJE.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije