Svijet

Neispravne glasačke mašine dovele do haosa u Portoriku

Neispravne glasačke mašine dovele do haosa u Portoriku
Foto: Tanjug/AP | Neispravne glasačke mašine dovele do haosa u Portoriku

VAŠINGTON - Greške u glasačkoj mašini firme "Dominion" dovele su izbore u Portoriku do haosa, istakao je nezavisni novinar Kajl Beker, bivši novinar "Fox Newsa".

On je na mnreži "X" podsjetio na pisanje agencije AP da je ukupan broj glasova sa glasačkih mašina bio manji od onih na papiru u jednom broju slučajeva.

Izborna komisija Portorika saopštila je da preispituje svoj ugovor sa američkom kompanijom za elektronsko glasanje nakon što su otkrivene stotine nepodudarnosti nakon predizbora na ovom ostrvu.

Problem je proistekao iz softverskog problema zbog kojeg su mašine koje je isporučila kompanija "Dominion" (Dominion Voting Systems) pogrešno izračunale ukupan broj glasova, rekla je DŽesika Padilja Rivera, privremeni predsjednik komisije.

Pojedine mašine su poništile određene totale ili zbirove ili prijavile nula glasova za neke kandidate.

Iz kompanije je navedeno da "problemi sa softverom" potiču od digitalnih datoteka koje se koriste za izvoz rezultata sa mašina. Više od 6.000 glasačkih mašina firme "Dominion" korišćeno je na izborima u Portoriku.

Rivera je izrazila zabrinutost zbog izbora.

"Zabrinjava što očigledno imamo izbore u novembru i moramo da obezbijedimo /ostrvu/ ne samo garanciju da mašina daje tačan rezultat, već i da je rezultat koji proizvodi isti onaj koji je prijavljen", rekla je ona.

Ugovor "Dominiona" sa Portorikom ističe 30. juna.

Portoriko razmatra da li želi da nastavi da koristi "Dominionove" glasačke mašine na svojim izborima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije