Svijet

Nema odustajanja: Na ulicama više od 100.000 Izraelaca (FOTO)

Nema odustajanja: Na ulicama više od 100.000 Izraelaca (FOTO)
Foto: Tanjug/AP | Nema odustajanja: Protestovalo više od 100.000 Izraelaca

TEL AVIV - Sedmu nedjelju zaredom, više od 100.000 Izraelaca izašlo je u subotu uveče na ulice kako bi protestovali protiv vladinog plana za reformu pravosuđa, najavljenu za naredne dane.

Centralni događaj je održan u Tel Avivu, gdje je prisustvovalo oko 100.000 ljudi, a nekoliko stotina demonstranata je blokiralo autoput Ajalon na sat vremena, prenio je "Tajms of Izrael".

Manji skupovi održani su u Haifi, Netanji, Ber Ševi, Ramat Hašaronu, Nes Zioni, Zihron Hakovu i Hercliji, dok su u Jerusalimu organizovana dva protesta protiv vlade.

Vladajuća koalicija se priprema da predstavi prve elemente paketa za reformu pravosuđa kroz prva od tri neophodna glasanja u ponedjeljak, nakon što ih je prošle nedjelje "progurala" kroz parlamentarni odbor.

Organizatori protesta su proglasili ponedjeljak "nacionalnim danom borbe", kada će se, drugu nedjelju zaredom, okupiti veliki broj ljudi ispred parlamenta, a biće demonstracija u brojnim gradovima.

Reforma pravosuđa nove vlade premijera Benjamina Netanijahua će povećati kontrolu nad pravosuđem, dozvoliti joj da preinači sudske odluke prostom većinom i daće joj punu moć da postavlja sudije, navodi izraelski list, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije