Svijet

Neophodna modernizacija NATO-a

Neophodna modernizacija NATO-a
Foto: Tanjug/AP | Neophodna modernizacija NATO-a

SARAJEVO, BANJALUKA - Prioritet NATO saveza u narednih deset godina, odnosno do 2030. godine, biće da ostane jak vojni savez, da politički ojača i da zauzme globalniji pristup.

Ovo je, između ostalog, istakao Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, govoreći na 66. godišnjem zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a,  koje je nedavno završeno, a koje je zbog epidemiološke situacije prvi put održano online.

Kada je riječ o političkom jačanju NATO-a, Stoltenberg je istakao da je NATO jedino mjesto gdje se zemlje Evrope i Sjeverne Amerike redovno sastaju, što treba iskoristiti za iskrene diskusije, a da bi NATO ojačao politički, mora nastaviti da priznaje da "ima svoje razlike".

"Imali smo ih u prošlosti, a imamo ih i sada. Moramo i dalje iskreno rješavati sve razlike kao saveznici i kao prijatelji", rekao je Stoltenberg.

Možda i najviše govora tokom zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a bilo je o globalnijem pristupu, što na određeni način podrazumijeva poseban odnos prema Kini, za koju je istaknuto da njen uspon i jačanje mijenjaju globalni odnos snaga.

"Mi smo regionalni savez i ostaćemo regionalni savez, ali izazovi s kojima se suočavamo sve su globalniji. To se odnosi i na naš pristup Kini. Kina nije naš neprijatelj, ali njen uspon u osnovi mijenja globalni odnos snaga. Otvaranje mnogih prilika, posebno za naše ekonomije, ali i izazove za našu sigurnost i našu tehnološku oštrinu", rekao je Stoltenberg.

Tokom zasjedanja nekoliko puta je istaknuto da jačanje Kine zahtijeva kolektivnu pažnju, a dosta govora je bilo i o modernizaciji samog NATO-a i neophodnosti ažuriranja strateškog koncepta s obzirom na to da su pored tradicionalnih domena odbrane sve prisutnija sajber opasnost i opasnost iz svemira. Zbog ovoga, kako je navedeno, NATO treba uzeti u obzir promjene i značajnije raditi na tim poljima.

"Sajber će biti sastavni dio svakog potencijalnog sukoba u budućnosti, od borbe protiv terorista do vazdušnih protivnika u potencijalnom budućem sukobu. Stoga moramo blisko sarađivati s industrijom i to je ono što upravo radimo", rekao je Stoltenberg.

On je naglasio da se vidi značajna vojna modernizacija koja se odvija u Kini, s ogromnim budžetom koji se ulaže u "vojne sposobnosti u kombinaciji s novim naprednim tehnologijama", kao što je vještačka inteligencija. Upravo to, kako je istakao, podupire važnost NATO-ovog ulaganja u odbranu, ali i tehnologije, uključujući i rad s industrijama kako bi se održala tehnološka prednost koja je decenijama bila važna za sam NATO.

"Duboko smo uključeni u industriju kako bismo ojačali našu sajber odbranu, ali i razvili ono što nazivamo nacionalnim sajber efektima, ali u stvarnosti sajber napadom. Na primjer, u borbi protiv ISIS-a saveznici NATO koristili su sajber mrežu za uklanjanje sajber mreža ISIS-ovih stanica, komunikacija koje je ISIS regrutovao za finansiranje i iznošenje svoje propagande", naveo je Stoltenberg.

Tokom sjednice, pojedini zvaničnici zemalja postavili su pitanje obaveze izdvajanja dva odsto BDP-a za odbranu, posebno u sadašnje vrijeme i zbog pada BDP-a zbog virusa korona, međutim istaknuto je da je neophodno da to tako ostane jer s pandemijom i poslije pandemije izazovi s kojima se susreće NATO i globalna bezbjednost neće biti ništa manji.

U završnici 66. zasjedanja Parlamentarne skupštine NATO-a usvojena je i deklaracija koja govori o sveobuhvatnoj modernizaciji Saveza, koja će ga učiniti snažnim i politički ujedinjenim, te jakim u vojnom pogledu i bolje opremljenim za jačanje globalnog mira i stabilnosti.

Deklaracijom se NATO poziva da ažurira svoj strateški koncept, koji podrazumijeva bezbjednosno ograničenje te da je neophodno prilagođavanje kako bi se ostvario osnovni zadatak kolektivne odbrane, istovremeno se braneći od novih prijetnji i nadolazećih izazova.

Objavljivanje ovog teksta je dijelom finansirano grantom Ministarstva inostranih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva inostranih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije