Svijet

Pratite nas na Google news

Netanjahu: Iran stoji iza napada na naftna postrojenja Aramko

Netanjahu: Iran stoji iza napada na naftna postrojenja Aramko
Foto: Tanjug/AP | Netanjahu: Iran stoji iza napada na naftna postrojenja Aramko
Anadolija

JERUSALIM - Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio da Iran stoji iza napada na naftna postrojenja Saudijske Arabije.

Netanjahu je u video poruci zvanični Teheran optužio za napad na naftna postrojenja Aramko, izveden 14. septembra.

Podsjetio je da su Francuska, Njemačka i Velika Britanija takođe u zajedničkom saopćenju Iran proglasili odgovornim za nedavni napad na naftna postrojenja Saudijske Arabije.

"U ime Izraela vam želim kazati da je od A do Z Iran to uradio", rekao je Netanjahu, napominjući da će se Izrael u svakom slučaju zaštititi od takvih i sličanih napada.

Apelovao je na međunarodnu javnost da podrži pritisak koji SAD vrši na vlast u Teheranu, naglasivši da se "iranska agresivnost" može spriječiti samo na ovaj način.

Prošli vikend izveden je napad na dva postrojenja saudijske nacionalne kompanije Aramko. Iako su jemenski pobunjenici Huti preuzeli odgovornost za napade, SAD tvrdi da iza njih stoji Iran. Takve optužbe odbacio je zvanični Teheran.

Napad na saudijski naftni kompleks koji čini pet posto ukupne svjetske proizvodnje nafte osudile su brojne međunarodne organizacije i države, uključujući i UN, EU, Tursku i SAD.

Najčitanije