Svijet

Netanjahuove pristalice blokiraju auto-put kako bi podržali pravosudni plan

Netanjahuove pristalice blokiraju auto-put kako bi podržali pravosudni plan
Foto: Twitter / Printscreen | Netanjahuove pristalice blokiraju auto-put kako bi podržali pravosudni plan

TEL AVIV - Hiljade desničarskih Izraelaca blokirale su u četvrtak glavni auto-put u Tel Avivu dok su protestovali u korist plana premijera Benjamina Netanhahua da revidira pravosudni sistem zemlje.

Gomila je bila mnogo manja od stotina hiljada ljudi koji su prošlih mjeseci izašli na ulice kako bi protestovali protiv plana.

Ali okupljanje je imalo isti učinak. Demonstranti su trubili svojim automobilima i dizali plavo-bijele izraelske zastave - onesposobivši promet duž auto-puta Ajalon, glavne saobraćajnice koja se proteže kroz obalni grad u pravcu sjever-jug.

Nakon posebno intenzivnih protesta, Netanjahu je ove sedmice zamrznuo plan i započeo pregovore sa svojim političkim protivnicima u cilju pronalaženja kompromisnog plana. Ali njegovi protivnici takođe su obećali da će nastaviti svoje proteste.

Plan bi Netanjahuovoj parlamentarnoj koaliciji dao kontrolu nad sudskim imenovanjima i ovlast da poništi odluke Vrhovnog suda kojima se protive.

Netanjahu i njegovi saveznici kažu da je plan potreban za obuzdavanje neizabranih aktivističkih sudija koji imaju preveliku moć nad političkim pitanjima.

Protivnici kažu da bi promjene uništile sistem kontrole i ravnoteže koncentracijom previše moći u rukama Netanjahua i njegovih saveznika u parlamentu. Takođe kažu da je Netanjahu u sukobu interesa dok mu se sudi za kaznene optužbe i da nema posla da se miješa u pravni sistem zemlje, prenosi "WashingtonPost"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije