Svijet

Srpska državljanka povrijeđena u nevremenu na Halkidikiju

Srpska državljanka povrijeđena u nevremenu na Halkidikiju
Foto: N.N. | Srpska državljanka povrijeđena u nevremenu na Halkidikiju

SOLUN - Konzulat Srbije u Solunu obaviješten je da je jedna srpska državljanka povrijeđena u nevremenu koje je pogodilo grčko poluostrvo Halkidiki, a za sada nema podataka da li ima žrtava među srpskim turistima.

Konzul Srbije u Solunu Dragana Glišić izjavila je za Tanjug da je konzulat informaciju o povređenoj srpskoj državljanki dobio iz bolnice u Solunu.

"Mislimo da je u pitanju turistkinja koja je letovala u Stavrosu, pokušaćemo da saznamo odakle je primljena u bolnicu i preko koje agencije je letovala", kazala je Glišićeva.

Ona je rekla da konzulat nema informacija o šestoro lakše povređenih srpskih tursita koji su prema tvrdnji medija smješteni u bolnici u Nea Mudanji.

"Znamo da je tamo bio najveći udar nevremena, na potezu Nea Mudanja-Nea Kalikratija-Nea Plogita-Nea Plaja. I Kasandra, takozvani ''prvi prst'' na Halkidikiju je pogođen, odnosno mesto Nea Potidea, pogođen je i ''drugi prst'' Sitonija - Neos Marmaras i Nikiti, gde je nevreme bilo manjeg intenziteta, ali je ipak bio zatvoren put koji je u međuvremenu ponovo otvoren za saobraćaj", navela je Glišićeva.

Kazala je da niko od srpskih turista nije za sada kontaktirao konzulat.

"To što se niko nije javljao ne znači ništa, pošto znamo da su internet i telefonske veze u prekidu", rekla je Glišićeva.

Ona je navela da je nevrijeme manjih razmera pogodilo i Solun, gdje su u prekidu bile internet veze, ali da je sada u tom gradu sunčano.

Konzul Srbije rekla je takođe da se za večeras najavljuje novi talas nevremena blažeg intenziteta u tom dijelu Grčke.

"Grčki vatrogasci, vojska i služba civilne zaštite su na terenu, u Nea Mudanji je novi ministar civilne zaštite Mihalis Hrisohoidis", navela je Glišićeva.

U snažnom nevremenu na Halkidikiju najmanje šest osoba, među kojima dvoje dece, je poginulo a više od 100 povrijeđeno. 

Prema prvim informacijama policije, poginulo je dvoje starijih turista iz Češke, žena i osmogodišnji dečak iz Rumunije, muškarac i dječak iz Rusije.

 

Nevrijeme ostavilo prizore "biblijskih razaranja"

Karalambos Steriadis, direktor civilne zaštite u sjevernoj Grčkoj, opisao je da je riječ o "fenomenu bez presedana", prenosi BBC.

Na terenu je više od 100 spasilaca, a kako prenose grčki portali, jedan ribar je nestao u mjestu Nea Kalikratija.

List Ta Nea navodi da su poslije razornog nevremena vidljivi prizori "biblijskih razaranja".

Bez struje su Kasandra i Sitonija, saobraćaj zbog popadalog drveća otežan. U prekidu su telefonske i Internet veze, prenose grčki portali. Tokom noći vatrogasci su primili više od 600 poziva za pomoć koji su se odnosili na spasavanje, ispumpavanje vode i uklanjanje oborenih stabala. 

"Prvi put u 25-godišnjoj karijeri doživio sam ovako nešto", rekao je Atansios Kalcas, direktor zdravstvenog centra Nea Mudanja gdje su smješteni povrijeđeni,

"Bilo je naglo, tako iznenada", dodao je on. Vjetar je duvao 110 kilometara na čas.

Jedan očevidac rekao je za televiziju ERT da je oluja trajalala samo 20 minuta. Snimci pokazuju posljedice razorne oluje.

Plaža u mestu Nea Plaja izgleda kao da je bombardovana, a okolni lokali su pretrpjeli značajnu štetu, navodi Grik riporter.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije