Svijet

New York Times: Tramp odobrio napad na Iran pa se predomislio

New York Times: Tramp odobrio napad na Iran pa se predomislio
Foto: Tanjug/AP | New York Times: Tramp odobrio napad na Iran pa se predomislio

VAŠNGTON - Američki predsjednik Donald Tramp prvo je odobrio nanošenje vojnih napada na Iranu, budući da je ta zemlja prethodno oborila američki dron, a potom je otkazao operaciju, saopštio je list New York Times pozivajući se na izvore iz američke administracije.

Kako navodi list, u vojnim krugovima u Vašingtonu očekivalo se da će napad na Iran uslijediti još u četvrtak u poslijepodnevnim časovima po lokalnom vremenu, što je oko dva ujutru u Iranu, imajući u vidu da se tokom noći minimalizuju moguće žrtve.

List navodi i da su potencijalni ciljevi bili različiti infrastrukturni objekti Irana, kao i lansirne jedinice za iranske rakete.

New York tvrdi i da je Tramp operaciju otkazao u ranoj fazi planiranja, ali da nije poznato iz kakvih razloga - ili se Bijela kuća predomislila ili su se pojavile određene poteškoće kada je riječ o logistici ili strategiji.

Prethodno je Tramp, odgovarajući na pitanje da li SAD priprema napad na Iran nakon napada na tankere u Omanskom zalivu i obaranje drona, izjavio: "Uskoro ćete saznati".

(Sputnjik)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije