Svijet

Nezaustavljivi požari divljaju Kalifornijom: Desetine mrtvih, stotine nestalih

Nezaustavljivi požari divljaju Kalifornijom: Desetine mrtvih, stotine nestalih
Foto: Tanjug/AP | Nezaustavljivi požari divljaju Kalifornijom: Desetine mrtvih, stotine nestalih

Hiljade vatrogasaca i dalje se bore s najgorim požarom u istoriji Kalifornije koji je već odnio više od 30 života i daleko je od toga da je obuzdan, a više od 200 osoba smatra se nestalima.

U nedjelju je na putanji "Camp Firea" pronađeno šest tijela, čime je taj požar koji se širi od četvrtka sjeverno od Sakramenta, najsmrtonosniji u istoriji te države, nakon Griffith Park Firea 1933. godine.

Šerif okruga But, Kori Honea objasnio je da traje jako teška potraga za tijelima te da vlasti i dalje nemaju vijesti o 228 osoba.

"Ima toliko zgarišta u nekim područjima da je jako teško odrediti mogu li tamo biti tijela", rekao je o vatri koja je već razorila više od 45.000 hektara i oko 6.453 kuća.

Jaki vjetrovi sa sjeveroistoka duvali su u regiji, gdje je 4.500 vatrogasaca radilo na temperaturi do 20 stepeni predviđenih tokom dana i bez kapi kiše do kraja mjeseca.

Vatrogasce sa svih strana SAD-a prate antropolozi i laboratorij DNK analize za identifikaciju tijela, od kojih ponekad ostaju samo dijelići kostiju. Grad Paradajz je doslovno zbrisan i pruža sliku sudnjeg dana.

Ujutro je Camp Fire bio tek 25 odsto pod kontrolom, ali njegova površina je smanjena na 4.500 hektara. Vjetar komplikuje zadatak vatrogasaca koji se bore s drugim požarom, Woolsey Fire u zapadnom predgrađu Los Anđelesa, blizu Malibua.

Opasni vjetrovi Santa Ana, vrući i suvi koji dolaze s kontinenta duvali su brže od 50 km/h po žeravici koja je već progutala 37.000 hektara.

Prema posljednjim podacima kalifornijske vatrogasne agencije CalFire, Woolsey Fire koji je odnio dva života, danas je bio tek 20 odsto pod kontrolom.

Više od 250.000 ljudi dobilo je nalog za evakuaciju iz domova u regiji blizu Sakramenta, Malibua i okoline. U ta dva slučaja, tačni uzroci izbijanja požara još nisu utvrđeni.

Treći požar, Hill Fire u okrugu Ventura, sjeverozapadno od Los Anđelesa i Malibua u ponedjeljak je bio 75 odsto pod kontrolom. Zbog tog požara evakuisani su stanovnici Tauzend Ouksa gdje je jedan marinac u petak naveče otvorio vatru u jednom baru i ubio 12 osoba nakon čega je počinio samoubistvo.

U Malibuu će škole ostati zatvorene najmanje do 19. novembra.

U subotu je Donald Tramp kritikovao loše upravljanje šumama, a tu optužbu šef sindikata kalifornijskih vatrogasaca Brajan Rajs je ocijenio "opasno lošom". 

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije