Svijet

Nijemci htjeli da je se otarase pa je poslali u Brisel

Nijemci htjeli da je se otarase pa je poslali u Brisel
Foto: N.N. | Nijemci htjeli da je se otarase pa je poslali u Brisel

BERLIN - Nekoliko eksperata negativno je ocijenilo imenovanje Ursule fon der Lajen na mjesto šefa Evropske komisije.

Oni su takve izjave dali za njemački Sputnjik.

Bivši predsjednik Udruženja njemačke industrije i bivši član Parlamenta EU Hans-Olaf Henkel ne može da povjeruje u to. Henkel, koji je prvenstveno stručnjak za ekonomiju, ocjenjuje da je Fon der Lajenova doživjela potpuni neuspjeh kao ministar odbrane.

"Bundesver se nalazi u užasnom stanju. Avioni ne lete, tenkovi ne idu, zbog nedostatka rezervnih delova i osoblja. Ta žena je agitovala za vrtiće i žensku vojsku, ali ne i za vojnu moć Bundesvera", navodi Henkel, koji je, prije svega, stručnjak za ekonomiju.

Bivši član Evropskog parlamenta ne razume kako osoba, koja je doživjela neuspjeh u svom poslu, može biti unaprijeđena na takvu dužnost. Henkel navodi dva moguća razloga.

"Ili su htjeli da je se otarase, tako da kompetentna osoba može da obnovi Bundesver, ili se pozicija šefa Evropske komisije ne cijeni, pa su odlučili da na to mjesto postave gubitnicu", smatra on.

Sa druge strane, stručnjak zamišlja kako su oficiri i vojnici Bundesvera osetili olakšanje, jer su se "konačno riješili te žene", a za kandidaturu Fon der Lajenova ima sljedeće objašnjenje:

"Mislim da snage koje su za 'Sjedinjene Evropske Države' predstavljaju većinu u Parlamentu", rekao je Henkel.

Više ne važi princip najboljeg

Stručnjak za EU Andreas Ver je izjavio da je imenovanje Fon der Lajenove na mjesto šefa Evropske komisije dokaz da je tu odavno prestao da važi princip najboljeg.

"Ona nije najbolji kandidat, nego je samo kompromis nekoliko stranaka", kaže Ver, koji vjeruje da je Lajenova predložena, jer se zalaže za zajedničku evropsku vojsku.

"Kritičari povećane militarizacije EU ozbiljno su zabrinuti u vezi sa sadašnjom nemačkom ministarkom odbrane. Ona je stvorila parolu 'vojne unije' i učinila sve da produbi vojnu saradnju i saradnju u oblasti bezbjednosti i evropske vojske. Ona se zalaže za militarizaciju cijele EU i predstavnik je vojno-industrijskog kompleksa", kaže ovaj ekspert.

Kopredsjedavajući stranke "Alternativa za Njemačku" i zamjenik predsednika frakcije "Identitet i demokratija" u Evropskom parlamentu Jerg Mojten takođe smatra da je nominacija Fon der Lajenove veoma loš izbor.

Prema njegovim riječima, ona je dovela Bundesver u današnje stanje, koje je loše, da gore ne može biti.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije