Svijet

Niki Hejli izgubila najveće donatore, ali ne odustaje od trke

Niki Hejli izgubila najveće donatore, ali ne odustaje od trke
Foto: Tanjug | Niki Hejli izgubila najveće donatore, ali ne odustaje od trke

VAŠINGTON - AFP Akcija, konzervativno krilo moćne i uticajne grupe Amerikanci za prosperitet, koju finansiraju milijarderi braća Koh, povukla je finansijsku podršku za predsjedničku kampanju Niki Hejli. Vijest je prvi objavio "Politico".

AFP Akcija je podržala Hejli u novembru prošle godine, pružajući joj značajnu podršku na terenu i u organizaciji.

Ova bogata mreža fiskalno konzervativnih grupa lansirala je kampanju oglasa u ime Hejlijeve u januaru, uključujući flajere, digitalne oglase i TV reklame.

AFP Akcija, koja se obavezala da će potrošiti desetine miliona dolara kako bi pomogla da Republikanska stranka nadmaši bivšeg predsjednika Amerike Donalda Trampa kada su podržali Hejlijevu krajem novembra prošle godine, saopštila je prošlog mjeseca da će uložiti početnih 27 miliona dolara u ovu novu fazu svoje kontinuirane kampanje.

Vijest o odustajanju je uslijedila nakon što je Tramp pobijedio na republikanskim preliminarnim izborima u rodnoj državi Hejlijeve Južnoj Karolini, prenosi Euronews.

Uprkos porazu i pozivima da napusti trku, Hejlijeva je rekla da to nije "kraj priče" i uputila se u Mičigen prije glasanja koje se održava u toj državi u utorak.

Manje od 24 sata poslije njenog poraza u subotu naveče, iz štaba Hejlijeve su saopštili da je prikupljeno milion dolara "samo od podrške građana", prenosi "Fox News".

Štab kampanje Niki Hejli tvrdi da prikupljeni novac "pokazuje Hejlinu dugoročnu snagu i privlačnost širokim slojevima američke javnosti".

Na pitanje o gubitku podrške AFP Akcije, Hejlijeva je rekla da nije zabrinuta.

"Americans for Prosperity su bili nevjerovatan partner. Oni snažno vjeruju u slobodu. Vjeruju u ograničenu vlast. Vjeruju u sve ono što ja kao konzervativka verujem. Bili su fantastični kroz naš dosadašnji put", rekla je Hejlijeva i obećala da će nastaviti borbu "za 70 odsto Amerikanaca koji ne žele novi duel između Trampa i Bajdena".

Sa pobjedom na prvom "južnom" republikanskom takmičenju, Tramp je sada osvojio svaki preliminarni izbor ili skupštinski glas na početku republikanskog izbornog kalendara koji se dodjeljuje delegatima. Njegovi uspjesi ostavljaju malo prostora za manevar Niki Hejli, njegove bivše ambasadorke pri UN.

Ona, ipak, insistira da će ostati tu uprkos rastućem pritisku da napusti trku i dozvoli Trampu da se potpuno fokusira na demokratskog predsjednika Džozefa Bajdena, u ponovnom duelu iz 2020. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije