Svijet

Njemačka bi da hapsi Putina

Njemačka bi da hapsi Putina
Foto: Tanjug/AP | Njemačka bi da hapsi Putina

BERLIN, MOSKVA - Vladimira Putina, predsjednika Rusije, uhapsićemo ako dođe u Njemačku, rekao je Marko Bušman, ministar pravde Njemačke, za list "Zeit".

Nalog za hapšenje Putina, kako su prenijeli mediji, stupiće na snagu nakon što Međunarodni krivični sud (MKS) podnese zahtjev za izvršenje naloga.

"Očekujem da će se Međunarodni krivični sud uskoro povezati s Interpolom, kao i sa državama članicama i zatražiti od njih realizaciju naloga. Zatim će Njemačka imati obavezu da uhapsi Putina kad dođe na njemačku teritoriju i preda ga Međunarodnom krivičnom sudu", rekao je Bušman.

Dodao je da će se zahtjevi Međunarodnog krivičnog suda realizovati ako "Putinova noga kroči na teritoriju Njemačke" jer Njemačka priznaje jurisdikciju suda.

Aleksandar Bastrikin, šef ruske istražne komisije, zatražio je pravnu procjenu Bušmanovih izjava, saopšteno je iz ove komisije.

Pretpretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, u petak je izdalo "naloge za hapšenje" Putina i dječjeg ombudsmana Marije Lavov Belove, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ove organizacije.

Sud je u saopštenju naveo da je Putin "navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije djece i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju".

Džozef Bajden, američki predsjednik, nazvao je odluku ovog suda opravdanom.

Istovremeno, naglasio je da SAD ne priznaju nadležnost ovog suda, ali da je u slučaju sa ruskim rukovodstvom argumentacija suda "poprilično čvrsta". Ovaj sud ne priznaju ni Ukrajina ni Kina.

Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova, ocijenila je da su sve odluke Međunarodnog krivičnog suda za Rusiju ništavne iz pravnog ugla.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, ocijenio je da je odluka haškog suda da izda nalog za hapšenje Putina loš potez kojim se urušavaju šanse za postizanje mira u Ukrajini.

Putin je boravio u radnoj posjeti Mariupolju u Donbaskoj oblasti, gdje je obišao brojne gradske lokacije i razgovarao sa lokalnim stanovništvom, saopštila je Presslužba Kremlja.

On je održao i sastanak sa najvišim državnim vojnim rukovodstvom u južnom gradu Rostovu na Donu.

"Šef države je saslušao izvještaje načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova i jednog broja vojnih komandanata", navodi se u saopštenju, prenio je TASS.

Putin je u Mariupolj otputovao helikopterom, vozio se automobilom po gradskim ulicama zaustavljajući se na nekoliko lokacija, prenosi TASS.

"Rusija zapravo ne koristi hipersonično oružje tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini", rekao je Putin i istakao da ono postoji, kao i drugi savremeni sistemi.

Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik, poslije sastanka u formatu "Ramštajn" izjavio je da se Njemačka, Danska, Kanada, Francuska i Estonija spremaju da objave nove pakete vojne pomoći Ukrajini.

Riječ je o nabavci municije, tenkova i artiljerije.

Lojd Ostin, šef Pentagona, koji predsjedava kontakt grupom za vojnu pomoć Ukrajini, rekao je da su predstavnici 51 zemlje potvrdili spremnost da podržavaju Ukrajinu u ratu "koliko god bude potrebno".

Najava da Si Đinping, kineski predsjednik, sutra dolazi u posjetu Rusiji, na poziv Putina, objavljena je samo nekoliko sati prije nego što je sud u Hagu objavio nalog za hapšenje ruskog predsjednika zbog optužbi za ratne zločine.

Posjeta Rusiji je prva Sijeva posjeta inostrantvu otkako je izabran za predsjednika Kine u trećem mandatu. Vijest o posjeti dolazi u trenutku kada su Peking i Moskva intenzivirali veze koje su počele neposredno prije početka rata u Ukrajini na sastanku kada su proglasili partnerstvo "bez ograničenja".

Od tada Kina je u više navrata stala na stranu Rusije u blokiranju međunarodnih akcija protiv Moskve zbog rata u Ukrajini i, kako tvrde američki zvaničnici, razmatra snabdijevanje Rusije oružjem.

Mediji prenose da je Kina takođe pokušala da se postavi u neutralniji položaj, nudeći mirovni plan koji je u suštini na globalnom nivou bio ignorisan.

Na sastanku u Moskvi dvije strane će se vjerovatno ponovo posvetiti partnerstvu, koje smatraju ključnim za suzbijanje onoga što smatraju neprikladnim i nezasluženim uticajem koji vrše SAD i njeni zapadni saveznici.

(B92, Tanjug)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije