Svijet

Njemačka ministarka: Prijetnja našoj demokratiji dostigla novu dimenziju

Njemačka ministarka: Prijetnja našoj demokratiji dostigla novu dimenziju
Foto: Pixnio | Njemačka ministarka: Prijetnja našoj demokratiji dostigla novu dimenziju

​BERLIN - Njemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer upozorila je danas na povećanje špijunaže i sajber prijetnji stranih zemalja, uključujući Rusiju, Kinu i Iran.

"Prijetnja našoj demokratiji od špijunaža, sabotaža, dezinformacija i sajber napada dostigla je novu dimenziju", rekla je Fezer novinarima u Berlinu prilikom predstavljanja izvještaja o zaštiti Ustava za 2023. godinu koji pruža informacije o prirodi i obimu kršenja najvišeg pravnog akta, kao što su aktivnosti ekstremne desnice, krajnje ljevice i islamističkih grupa.

Fezer je istakla da je Rusija prilagodila svoju obavještajnu strategiju nakon protjerivanja ruskih diplomata iz Njemačke 2023. godine.

"Kremlj je sada fokusiran na špijunažu, a istovremeno sprovodi sajber napade i kampanje dezinformacija protiv Berlina", navela je Fezer.

Predsjednik Kancelarije za zaštitu Ustava, njemačke unutrašnje obavještajne agencije Tomas Haldenvang rekao je da je kampanja sajber-napada 2023. godine bila usmjerena protiv visoko rangiranih ciljeva u biznisu i politici, uključujući izvršni komitet Socijaldemokratske partije Njemačke.

"Ovaj napad se od tada pripisuje grupi APT 28 koju kontroliše ruska vojna obavještajna služba", naveo je Haldenvang.

U izvještaju se naglašava da su aktivnosti iranskih obavještajnih službi u Njemačkoj bile usmjerene na praćenje iranskih opozicionih grupa i pojedinaca nakon masovnih protesta protiv režima.

Ističe se da je ključni cilj kineske obavještajne službe u Njemačkoj takođe bio praćenje Kineza u egzilu, kao i prikupljanje informacija u oblastima istraživanja, poslovanja i politike.

U Njemačkoj je porasla prijetnja od ekstremista, a broj krivičnih djela koja su počinili ekstremisti povećao se na 39.433 u 2023. godini, dostigavši istorijski rekord, navodi se u izvještaju.

Ističe se da je prijetnja od islamističkog terorizma u Njemačkoj porasla nakon napada Hamasa i drugih militantnih grupa na Izrael 7. oktobra prošle godine i početka rata u Pojasu Gaze, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije