Svijet

Njemačka napravila veliku oružanu narudžbu

Njemačka napravila veliku oružanu narudžbu
Foto: Youtube / Printscreen | Njemačka napravila veliku oružanu narudžbu
Aleksandar Saradžić

BERLIN - Odbor za proračun njemačkog Bundestaga dao je zeleno svjetlo za kupovinu 600 projektila "Rolling Airframe Missile [RAM] Block 2B" za njemačku mornaricu.

Njemačko ministarstvo odbrane objavilo je svoje prvo odobrenje za kupovinu nakon što je vlada prethodno najavila stvaranje posebnog fonda od 100 milijardi evra za njemačka ulaganja u sigurnost. Poseban fond najavljen je nakon tekuće ruske okupacije Ukrajine.

Narudžba o kojoj je riječ uključuje 600 raketa za protivvazdušnu odbranu "RAM Block 2B". Isporuke 600 projektila naručenih za njemačku mornaricu biće izvršene između 2024. i 2029. Vrijednost divovske narudžbe je 560 miliona evra.

"RIM-116 RAM" razvijen je u saradnji s Rajteonom iz SAD-a i Diel Defens iz Njemačke. Koristi se za odbranu od projektila, aviona ili helikoptera. "Block 2D Missile" ima snažniji raketni motor, sistem upravljanja s 4 oštrice i poboljšani pasivni RF i infracrveni tragač.

"RIM-116 RAM" sistem bliske protivvazdušne odbrane koristi njemačka mornarica na gotovo svakoj borbenoj platformi. Raketni sistem protivzračne odbrane "RAM Close", koji je u službu ušao 1992., nalazi se u službi na više od 160 brodova u mornaricama 11 zemalja.

(Bulgarian Military)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije