Svijet

Njemačka počinje da vraća u Grčku nove tražioce azila

Njemačka počinje da vraća u Grčku nove tražioce azila
Foto: Ilustracija | Njemačka počinje da vraća u Grčku nove tražioce azila

BERLIN - Njemačka će početi da vraća u Grčku novopristigle tražioce azila, čime prestaje da važi petogodišnja obustava njihovih deportacija zbog loših uslova u grčkim prihvatnim centrima, potvrdio je danas grčki ministar za migracije Janis Muzalas.

On je za televizijsku stanicu ARD rekao da su grčke vlasti primile 392 zahtjeva i odobrile povratak "manjeg broja" tražilaca azila iz Njemačke i drugih zemalja EU.

"Bilo je pritisaka iz nekoliko zemalja EU (na Grčku) da prihvati vraćanja tražilaca azila. Razumem da vlade EU žele da pokažu neke rezultate svojim biračima", rekao je Muzalas, prenosi Katimerini.

Njemačka je zaustavila deportacije migranata u Grčku nakon odluke Ustavnog suda 2011. godine. Ipak, prema Dablinskim promisima, zahtjev za azilom razmatra se u prvoj zemlji EU u koju je migrant ušao, a u slučaju da je otputovao u neku drugu članicu EU, on mora biti vraćen u prvu zemlju ulaska.

Od 2015. godine, Njemačka je primila više od 800.000 migranata. Predviđeno je da se u Grčku vrate samo migranti koji su stigli u Njemačku od sredine marta 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije