Svijet

Njemačka poslala ratni brod u Južnokinesko more nakon skoro dvije decenije

Njemačka poslala ratni brod u Južnokinesko more nakon skoro dvije decenije
Foto: Defence-Imagery/Pixabay/Ilustracija | Njemačka poslala ratni brod u Južnokinesko more nakon skoro dvije decenije

BERLIN - Njemačka je danas poslala ratni brod u Južnokinesko more, prvi put u skoro dvije decenije, pridružujući se drugim zapadnim državama u proširenju vojnog prisustva u regionu zbog sve veće zabrinutosti zbog teritorijalnih ambicija Kine, javlja Rojters.

Kina koja polaže pravo na Južnokinesko more, uspostavila je vojne ispostave na vještačkim ostrvima u vodama koje sadrže gasna polja i bogat ribolov, piše britanska agencija.

Američka mornarica, u pokazivanju sile protiv kineskih teritorijalnih zahtjeva, redovno sprovodi takozvane operacije "slobodne plovidbe", u kojima njihova plovila prolaze blizu nekih od spornih ostrva.

Kina se zauzvrat protivi američkim operacijama, tvrdeći da one ne pomažu u unapređenju mira i stabilnosti.

Vašington je suprotstavljanje Kini stavio u središte svoje politike nacionalne bezbjednosti i nastoji da okupi partnere protiv, kako tvrde, sve prinudnije ekonomske i spoljne politike Pekinga.

Zvaničnici u Berlinu rekli su da će se njemačka mornarica držati zajedničkih trgovačkih puteva.

Berlin je jasno stavio do znanja da misija služi da naglasi činjenicu da Njemačka ne prihvata kineske teritorijalne zahtjeve.

Njemačka čvrsto povezuje svoje bezbjednosne i ekonomske interese jer je Kina postala najvažniji trgovinski partner Berlina.

Njemačka ministarka odbrane Anegret Kramp Karenbauer otputovala je u luku Vilhelmshafen kako bi ispratila brod na sedmomjesečno putovanje tokom kojeg će proći Australiju, Japan, Južnu Koreju i Vijetnam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije