Svijet

Njemačka štampa o Grenlandu: Da li je Tramp poludio?

Njemačka štampa o Grenlandu: Da li je Tramp poludio?
Foto: N.N. | Njemačka štampa o Grenlandu: Da li je Tramp poludio?

BON - Nakon što je predsjednik SAD Donald Tramp otkazao posjetu Danskoj, koja je odbila prodaju Grenlanda, pojedini njemački mediji dovode u pitanje njegovu mentalnu sposobnost da obavlja funkciju šefa države, dok drugi ukazuju na to da su SAD više puta u prošlosti širile svoju teritoriju i da je više Trampovih prethodnika htjelo Grenland, piše Dojče vele.

"Tramp se duri u ćošku kao uvrijeđeno dijete koje nije dobilo igračku", ocjenjuje list Pasauer noje prese i dodaje da bi "poslije ove farse sa Grenlandom definitivno moralo da se postavi pitanje koliko je Tramp mentalno i zanatski sposoban da bude na funkciji predsjednika".

Zidojče cajtung navodi da se godinu dana pred izbore, raspoloženje u SAD okreće protiv Trampa. 

"Ekonomski pokazatelji kažu da na dan izbora on mora da predstavi spaljenu zemlju. Predsjedniku je potreban neki konflikt, neki krivac, kako bi skrenuo pažnju sa svog propalog predsjednikovanja. Danas je to bila mala Danska. Sutra bi to mogla da bude EU", upozorava taj list. 

S druge strane, Nordkurir smatra da SAD sigurno neće kupiti ostrvo jer je to nemoguće prema međunarodnom pravu.

"Ali, da bi stanovnici Grenlanda mogli da se otcijepe od Danske i umjesto toga pređu u SAD – to nije ni izdaleka takvo zastranjivanje kakvim ga upravo prikazuju mnogi medijski izvještaji u SAD i posebno u Evropi", navodi taj list. 

U tom kontekstu ukazuje da su SAD već više puta u prošlosti širile svoju teritoriju i da je više Trampovih prethodnika već htjelo Grenland. 

"Tako da na kraju postoji jedno saznanje: problem nisu toliko Trampove ideje koliko ono što novinari naprave od toga", dodaje list.

Oberhesiše prese ocjenjuje da Trampova ideja nije više nego pokušaj kolonizacije "koji u današnje vrijeme samo još izaziva odmahivanje glavom".

"Zemlje kao što je Kina tu postupaju rafiniranije. Dok Tramp vrijeđa afričke zemlje kao blatnjave rupe, svjetska sila sa dalekog istoka baš tamo ophođenjem punim poštovanja, velikim investicijama, kreditima i sklapanjem bilateralnih sporazuma ciljano osvaja nova tržišta. I istovremeno obezbjeđuje sebi hranu i sirovine za svoje stanovništvo u porastu", navodi Oberhesiše prese.

Nije teško, zaključuje taj list, odgonetnuti koja bi taktika mogla imati više uspjeha u 21. vijeku.

Tramp je u srijedu odložio planiranu posjetu Danskoj, nakon što je premijerka te zemlje Mete Frederiksen odbila njegovu ideju o kupovini Grenlanda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije